SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

 

CENAİZ KİTABI  64.Bab Giriş açıklaması:

 

Bilindiği gibi Veda haccında inen Maide suresinin üçüncü ayetiyle İslam dininin kemale erdiği bildirilmişti. Gerek bu ayet gerekse Nasr suresinin inişi Nebi (s.a.v.)'in vefatı zaman'.nın yaklaşmış olduğuna birer işaret idi. 1621 nolu hadiste ifade edildiği gibi her yıl Ramazan ayında Cibril (a.s.), Nebi (s.a.v.)'e gelerek bir defa Kur'an mukabelesi edilirken bu yıl iki defa mukabele okunması da Efendimiz (s.a.v.)'in vefatının yaklaştığına bir işaretti. Yine her yıl Ramazan ayında Nebi (s.a.v.) 10 gün itikafta kalırken bu yıl yirmi gün itikafta kalmıştı. Zaten Nebi (s.a.v.) meşhur Veda haccı hutbesinde vefatı zamanının yaklaştığını cemaata hissettirmişti. Medine'ye dönüşünde Uhud şehidlerini ziyaret ederek onların cenaze namazını kılmış veya onlara dua etmişti. Son hastalığından bir gün önce Baki' mezarlığına gidip orada defnedilmiş mü'minler için istiğfar etmişti. Efendimiz (s.a.v.) adeta dirilere ve ölülere veda ediyordu.

 

Baki' mezarlığından döndügü gece Meymune (r.anha)'nın odasında idi Ve o gece hastalandı. Vakıdi'nin anlattığına göre hastalığı Zeyneb bint-i Cahş (r.anha)'nın odasında şiddetlendi.

Hadis ve Siyer alimleri Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in hastalığının başlangıcı, süresi ve vefat. tarihi hususunda müteaddid rivayetler nakletmişlerdir. Bu rivayetleri buraya özetle nakledelim: Ahmed b. Hanbel'in Aişe (r.anha)'dan olan rivayetine göre Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) bir Pazartesi günü vefat edip Çarşamba günü defnediImiştir.

 

Urve (r.a.)'oen olan rivayete göre Nebi (s.a.v.) Rebiü'l-Evvel ayının ilk gününe rastlayan Pazartesi günü öğleden sonra güneş batmaya yöneldiği sırada vefat etmiştir.

 

Vakıdi'nin Ebu Ma'şer'den rivayet ettiğine göre hicretin 11. yılı Safer ayının 19. Çarşamba günü Nebi (s.a.v.)'in hastalığı şiddetlenmiş, hastalığı 13 gün sürmüş ve Rebiülevvel'in Pazartesi'ye rastlayan ikinci günü vefat etmiştir. Eğer Safer  ayı 30 gÜn çekmiş ise, hastalığı 13 gün sürdüğÜne göre vefatın, Rebiülevvel'in 1. gününe rastlaması gerekir. Rivayetleri inceleyenler, vefatın ayın ilk gününe rastladığını bildiren riva,yeti kuvvetli bulmuşlardır.

 

Müslim'in Aişe (r.anha)'dan olan rivayetine göre hastalık Meymune (r.anha)'nın odasında başlamış, sonra Nebi (s.a.v.)'in muhterem eşlerinin muvafakatıyla Aişe (r.anha)'nın odasına götürülmüştür.

 

Hastalığın Safer'in 28'inci günü başladığı ve Rebiulevvel'in 12. Pazartesi günü vefatın vuku' bulduğu Vakıdi'de rivayet edilmiştir. Fakat. bu rivayetler, ilk rivayet kadar kuvvetli görülmemiştir.

 

Hulasa, kuvvetli rivayete göre Efendimiz (s.a.v.) hicretin 11. yılı Safer ayının 19. günü Meymune (r.anha)'nın odasında hastalanmış, beş gün sonra Pazartesi günü Aişe (r.anha)'nın odasına geçmiş, 8 gün de burada yatmıştır. Rebiülevvel ayının Pazartesi'ye rastlayan birinci günü öğleden sonra ve güneş batmadan önce vefat etmiş, Çarşamba günü defnedilmiştir.