SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 102 >>

((فَضْلُ عُمَرَ رَضِيَ اللّهُ عَنْهُ))

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  -  ÖMER (R.A.)

 

حَدَّثَنَا عَلِيّ بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا أَبُو أسامة. أخبرني الجريري، عَنْ عَبْد اللَّه بْن شقيق، - قَالَ: قُلْتُ يا عَائِشَة: أَي أصحابه كَانَ أحب إليه؟ قَالَت أَبُو بَكْر. قُلْتُ: ثُمَّ أيهم؟ قَالَت: عُمَر. قُلْتُ: ثُمَّ أيهم؟ قَالَت: أَبُو عبيدة.

 

Abdullah b. Şakik r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi şöyle söylemiştir: Ben Aişe r.a.’ya: Ashabı Kiram’dan en çok hangisi Resul-i Ekrem s.a.v. ‘e daha sevimli idi? diye sordum. Aişe r.a.: Ebu Bekir idi! diye cevap verdi bu defa: - Sonra hangisi? dedim.Aişe r.a., - Ondan sonra Ömer’di! diye cevapladı. Bu kere: - Daha sonra hangisi? dedim. Bunun üzerine: - Bunlardan sonra Ebu Ubeyde idi! dedi. >

 

 

AÇIKLAMA:     Sindi diyor ki, bu hadiste beyan edilen muhabbet genel olmayıp bazı yönler itibarı iledir. Dolayısı ile bu muhabbetin mesnedi olan fazilet de özeldir. Onun için Hz. Ömer'den sonra Hz. Osman ve ondan sonra da Hz. Ali'nin üstünlüğü Ehl-i Sünnet mezhebince kabul edildiği halde bu hadiste Hz. Ömer'den sonra Hz. Ebu Ubeyde zikredilmiştir. (Radiyallahu anhum).