SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 175 >>

DEVAM: 12. HARİCİLER HAKKINDAKİ HADİSLER

 

حَدَّثنَا بَكْرُ بْنُ خَلَفٍ، أَبُو بِشْرٍ. حَدَّثنَا عَبْد الرَّزَّاقِ، عَنْ مَعْمَرٍ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ أَنسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((يَخْرُجُ قَوْمٌ فِي آخِرِ الزَّمَأَن، أَوْ فِي هَذَهِ الأُمَّةِ، يَقْرَؤُنَ الْقُرْأَن لأَيجَاوِزُ تَرَاقِيَهُمْ، أَوْ حُلُوقَهُمْ. سِيَماهُمُ التَّحْلِيقُ. إِذَا رَأَيتُمُوهُمْ، أَوْ إِذَا لَقِيتُمُوهُمْ، فَاقْتُلُوهُمْ)).

 

Enes bin Malik r.a.’den Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu, dediği rivayet edilmiştir :

 

«Son zamanlarda veya bu ümmet arasında öyle bir kavim çıkacaktır ki Kur'an okuyacaklar.Fakat (okudukları) Kur'an onların boğazlarının çemberlerini veya boğazlarını geçmeyecektir. Onların alameti (başlarını) kazımak suretiyle tıraş olmalarıdır. Siz onları gördüğünüz veya onlara rastladığınız zaman hemen onları öldürünüz. »

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadisin metninde bulunan «veya ... " tabiri ravi'nin tereddüdünü ifade ediyor. Resul-i Ekrem'in ifade buyurduğu söz ya budur veya şudur, demek oluyor. Tabii bu değişiklik manayı etkilemez.

 

Bazı kimseler ustura ve benzeri şeylerle başın saçını kazımanın mekruh olduğunu söyleyerek bu hadisi delil göstermişlerdir. Fakat Müslim'in şarihi Nevevi :

 

«Hadis bu tip tıraşın kerahatine delalet etmez. Çünkü bu tıraş şeklinin onların alameti olabilmesi için mübah olmaması gerekmez. Zira, alamet haram bir şeyle olabildiği gibi helal bir şeyle de olabilir. Nitekim bir hadiste Resul-i Ekrem

 

«Onların alameti siyah ve iki kolundan birisi kadın memesine benziyen bir adamdır". buyurmuştur. Halbuki bu eşkalin helal veya haram olmadığı malumdur. Diğer tarafta sahih bir isnad ile

 

«Sünen-i Ebu Davud'da rivayet edilmiştir ki: Resül-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellern), başının bir kısmı kökünden tıraş edilmiş olan bir çocuğu görüyor ve-:

 

« Ya tamamını böyle tıraş ediniz veya tamamını bırakınız" diye emir buyuruyor. Bu hadis, başın saçlarının kökünden tıraş edilmesinin mübah olduğunu açıkça bildiriyor. Her hangi bir yorum ihtimali de yoktur", diyor.

 

Miftahu'l-Hace müellifi diyor ki. Şafii alimleri, her türlü saç tıraşını mübah görmüşler. Ancak saçlarını temiz tutanlar için kökünden traş etmemeleri ve temiz tutmakta güçlük çekenler için kökünden traş etmeleri müstehabtır, demişlerdir. Ama saçın bir kısmını kökünden traş etmek ve diğer kısmını bırakmak rnekruhtur.