SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 179 >>

DEVAM: 13. CEHMİYYE'NİN İNKAR ETTİĞİ ŞEYLERİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْنُ الْعَلاَءِ الْهَمْدَأَنيُّ. حَدَّثنَا عَبْد اللَّه بْنُ إِدْرِيسَ، عَنْ اْلأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ السَّمَّأَن، عَنْ أَبِي سَعِيدٍ؛ قَالَ:

 - قُلنَا يَا رَسُولُ اللَّه! أَنرَى رَبَّنَا؟ قَالَ ((تَضَامُّونَ فِي رُؤْيَةِ الشَّمْسِ فِي الظَّهِيَرَةِ فِي غَيْر سَحَابٍ؟)) قُلْنَا: لاَ. قَالَ ((فَتَضاَرُّونَ فِي رُؤْيَةِ القَمَرِ لَيْلَةَ الْبَدْرِ فِي غَيْر سَحَابٍ؟)) قَالُوا: لاَ. قَالَ: ((إنكُمْ لاَ تَضَارُّونَ فِي رُؤُيَتِهِ إِلاَّ كَمَا تَضَارُّونَ فِي رُؤْيَتِهِمَا)).

 

Ebu Said-i Hudri r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi şöyle demiştir:

 

Biz (Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e) :

 

Ya Resulallah! (Kıyamet gününde) biz Rabbimizi görecek miyiz? diye sorduk, (Sallallahu Aleyhi ve Selem) efendimiz hazretleri bize cevaben):

 

«Siz, güneş’i öğle zamanı ve hiçbir bulut yokken görmek için itişip kakışmaya, birbirinize zahmet vermeye ihtiyaç görür müsünüz?» diye sordu. Biz:

 

Hayır! diye cevap verdik.Bu kere :

 

«Ayın on dördüncü gecesi (dolun) ayı yine (hava ayaz iken ve) hiçbir bulut yok iken görmek için bir birinize izdiham etmeye hacet duyar mısınız?» diye sordu. Sahabiler :

 

Hayır! diye cevapladılar. (Bunun üzerine) Resulullah s.a.v. :

 

«Şüphesiz Allah’ı görmek hususunda ancak (durumu anlatılan) öğle güneşi ve dolunayı görmek için duyduğunuz izdiham kadar bir zahmet göreceksiniz. (Yani Güneş ve Ay’ı görmek için nasıl hiçbir zahmet çekmiyorsanız, ahiret günü Allah Teala’yı görmek için de hiçbir zahmet çekmiyeceksiniz.)» buyurdu.

 

AÇIKLAMA 177 DE VERİLDİ.