SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 202 >>

DEVAM: 13. CEHMİYYE'NİN İNKAR ETTİĞİ ŞEYLERİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا هِشَام بْن عَمَّار. حَدَّثنَا الوزير بْن صبيح. حَدَّثنَا يونس بْن حلبس، عَنْ أم الدرداء، عَنْ أَبِي الدرداء،

 - عَنْ الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ، فِيْ قوله تعالى: {كل يوم هُوَ فِيْ شأن} ((55/ سورة الرَّحْمَن/ الآية 29)) قَالَ ((من شأنه أَن يغفر ذنباً، ويفرج كرباً، ويرفع قوماً، ويخفض آخرين)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ حسن.

 

Ebu'd-Derda r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Allah Teala’nın:

 

'' … Her gün Allah yeni bir icaddadır.'' buyruğu hakkında şöyle buyurdu:

 

'' Bir günahı örtmesi, bir üzüntüyü gidermesi, bir kavmi yükseltmesi ve bir kavmi alçaltması O’nun (yeni yeni) icadlarındandır. ''

 

Not: Zevaid de: ‘’Bu Hadis’in isnadı hasendir’’ deniyor.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadiste anılan ayetin iniş sebebi tefsir kitabIarında şöyle anlatılıyor:

 

Yahudiler, Allah Teala:nın Cumartesi günü hiç bir emir ve hüküm vermez olduğunu iddia ediyorlar idi. Ayet onların bu iddialarını red etmek üzere nazil olmuştur.

 

Medariku't- Tenzil tefsirinde nakledildiğine göre Resul-i Ekrem, bu ayeti bir ara okuyunca Ona: Allah'ın her gün yaptığı yeni icad nedir? diye sorulmuş, Resulullah da bu hadisi buyurmuştur.

 

Süfyan İbn-i Uyeyne de: Bütün zaman Allah yanında iki günden ibarettir. Dünyanın devam ettiği süre bir gün sayılır. Diğer gün de ahiret günüdür. Dünya günü Allah Teala'nın Şe'nii = icadı emir ve yasak kuralları koymak, halkı imtihan etmek, ihya etmek, öldürmek, ikramda bulunmak, ikramını kısmaktır. Ahiretteki şe'n'i = icadı ise kullarını hesaba çekmek, cehennemlikleri cezalandırmak, Cennetlik olanları mükafatlandırmaktır, demiştir. Tefsir kitablarının bu ayet ile ilgili izahları uzundur. Biz bu kadar ile yetinelim.