SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 204 >>

DEVAM: 14 - İYİ VEYA KÖTÜ ÇIĞIR AÇANLARIN BEYANI BABl

 

حَدَّثنَا عَبْد الوارث بْن عَبْد الصمد بْن عَبْد الوارث. حدَّثني أَبِي، عَنْ أيوب، عَنْ مُحَمَّد بْن سيرين، عَنْ أَبِي هريرة؛ قَالَ:

 - جَاءَ رجل إِلَى الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ فحثَّ عَلَيْهِ. فَقَالَ رجل: عندي كذا وكذا؛ قَالَ، فما بقي فِيْ الَمْجلس رجل إِلاَّ تصدق عَلَيْهِ بما قل أَوْ كثر. فَقَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((من استن خيراً فاستنَّ بِهِ، كَانَ لَهُ أجره كاملاً، ومن أجور من استن بِهِ ولا ينقص من أجورهم شيئاً. ومن استن سنة سيئة، فاستن بِهِ، فعليه وزره كاملاً، ومن أوزار الَّذي استن بِهِ، ولا ينقص من أوزارهم شيئاً)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ صحيح.

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir:

 

Bir (fakir) adam Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in yanına geldi. Resulullah da ona yardım etmek üzere (sahabileri) teşfik etti. Bunun üzerine bir sahabi :

 

- Benim yanımda şöyle şöyle mal vardır, dedi (ve o malları getirip adama verdi.)

 

Ravi (Ebu Hureyre) dedi ki: Bunun üzerine mecliste bulunan herkes az çok bir şeyler sadaka olarak adama verdi. Bundan hemen sonra Resulullah s.a.v.:

 

'' Kim hayırlı bir iş yaparak (örnek olur) ve halk tarafından o hayırlı iş yapılırsa, ona yaptığı işin sevabı tam olarak verileceği gibi o hayırlı işi yapan insanların sevaplarından de verilecek ve bu (adam), onların sevaplarından bir şey eksiltmeyecektir. Kim fena bir çığır açar da o çığırda gidilirse ona da açtığı çığırın günahı tam olarak yükletileceği gibi o yolda gidenlerin günahlarından da yükletilecek ve bu (adam), onların günahlarından bir şey eksiltmeyecektir. ''

 

Not: Zevaid de: ‘’Bu hadis’in isnadı sahihtir.’’ Deniyor.

 

İsnad farklı olmakla beraber anlamca aynı BUHARİ’nin şu hadislerini ve izahatları mutlaka okuyun:

1997-2 2387