SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 208 >>

DEVAM: 14 - İYİ VEYA KÖTÜ ÇIĞIR AÇANLARIN BEYANI BABl

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْر بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا أَبُو معاوية، عَنْ الليث، عَنْ بشير بْن نهيك، عَنْ أَبِي هريرة؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((مامن داع يدعو إِلَى شيء إِلاَّ وقف يوم القيامة لازماً لدعوته، مَا دعا إليه. وإن دعا رجل رجلاً)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ ضعيف.

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

'' Her hangi bir şeye çağıran her davetçi kıyamet günü durdurularak (dünyada) davet ettiği şeye olan çağrısını sürdürecektir. Yalnız bir adamı davet etmiş olsa bile kişinin durumu böyle olacaktır. ''

 

Not: Zevaid de: ‘’Bu isnad zayıftır.’’ Deniyor.

 

 

AÇIKLAMA:

 

BU (yani 14.) BABDAKİ 203 - 207. HADİSLERİN AÇIKLAMASI:

 

Bu babda geçen ilk beş hadisin sened ve metinleri ayrı ise de manaları bir birini teyid eder mahiyettedir. Nitekim Sindi şöyle diyor:

 

«Ravilerinden Sa'd bin Sinan'ın zayıflığı nedeni ile (205 nolu) hadise ait senedin, keza ravi İsraiI'in zayıflığı dolayısı ile (207 nolu) hadisin senedinin zayıf olduğu, Zevaid'de bildirilmiş ise de aynı manayı ifade eden sahih hadisler, senedIeri zayıf olan hadislerin metinlerinin kuvvetli olduğuna delalet ederler.»

 

Müslim, «İlim» kitabının bir babında, buradaki 206 nolu hadisi yine Ebu Hureyre'den ve kısmen değişik bir sened ile rivayet etmiştir. Ayrıca ravi Cerir bin AbdiIIah'tan ri vayet ettiği hadisin metni burada rivayet edilen 203 nolu metinden dana geniştir. Mana bakımından da 203, 204 ve 207 nolu hadislerin metinlerini teyid ediyor.

 

Hadislerde geçen «İyi çığır ve «Kötu çığır»ın, tesbit ve tayini husmundaki ölçü İslami esaslardır. Başka bir, ölçü düşünülemez. Şer-i Şerifin iyi saydığı şeyler iyi kabul edildiği gibi kötü saydığı şeyler de kötü kabul edilir.

 

Müslim'in Şarihi Nevevi: «Bu hadisler, iyi işleri, yapıp güzel çığır açmanın müstehab olduğunu ve kötü işler yapıp fena çığır açmanın da yasak ve haram olduğunu açıkça belirtmektedirler. Keza iyi bir çığır açan kimsenin, kıyamet gününe kadar o. çığırda yürüyen bütün insanların kazanacakları sevabın bir mislini alacağını ve kötü bir çığır açan kişinin de, kıyamet gününe kadar o yolda giden bütün insanların boyladıkları günahların bir katını sırtlıyacağını açıkça bildiriyor. Keza hidayete çağıran adam, kendisine uyan insanların elde ettikleri sevabın bir mislini kazanır. Dalalete davet eden şahıs da, kendisine uyan insanların yüklendikleri günahların bir katını yüklenmiş olur. Kişinin kılavuzluk ettiği hidayet veya dalalet yolu ister daha önce açılmış olsun ister ilk olarak o kişi tarafından açılmış olsun fark etmez. Kişi, ettiği kılavuzluk dolayısı ile anılan büyük sevab veya büyük günahı almış olur.

 

Hadislerde bahsedilen çığır açma veya kılavuzluk etme mes'elesi muayyen bir sahaya mahsus değildir. Bu durum iman, ibadet, ahlak, eğitim, öğretim ve sair alanlarda da olabilir», demiştir.

208 nolu hadisin metninde «Her hangi bir şeye çağıran ... » tabirinin zahirine göre; çağrılan yol iyi de olabilir fena da olabilir. Fakat cümlenin son kısmı olan «Kıyamet günü durdurulacak. .. » tabiri bu hadisin fena yola davet edenlere ait .olduğuna işaret eder, kanaatındayım. Çünkü kıyamet günü durdurmak, tevkif etmek, hapsetrnek işlemi sorguya çekilenler hakkında uygulanır. Nitekim bu hadiste durdurma manasını ifade eden ... fiilinin masdarından alınma fiillerin kullanıldığı ve aşağıya mealleri yazılı ayetler kafirler hakkındadır:

 

"Ye - onları - ateşin üzerinde durdurulup da: «Eyvah bize ne olurdu bir geriye çevrilseydik ki, Rabbimizin ayetlerini tekzib etmeseydik ve mü'minlerden olsaydık» dedikleri zaman bir görecek olsan." (En'am 27)

 

«Ye kafir olanlar dediler ki: Elbette biz ne Kur'an'a inanırız ve ne de O'nun önündekine. Eğer o zalimleri, Rablerinin huzurunda tevkif edilmiş oldiıkları zaman görecek olsan ... » (Sebe' süresi, ayet 31)

 

"Ye o müşrikleri tevkif ediniz (durdurunuz). Şüphesiz onlar sorguya çekilecek kimselerdir.» (Saffat süresi, ayet 24)

 

Bu ayetlerde geçen: ....... = durduruldular, .....= durdurulmuş olanlar, ...... = onları durdurunuz,. fiillerin hadisde geçen ........ = "durduruldu» fiili gibi ........ = «durdurmak» masdarından alınmadır.

 

Saffat suresinin 24'üncü ayetinin açıklaması bahsinde Hazin tefsirinde Tirmizi'den naklen bu hadis alınırken, Tirmizi'nin Enes'ten olan rivayetine göre, Resulullah'ın, hadisi buyurduktan sonra bu ayeti okuduğu da ifade ediliyor. Bu rivayette hadisin, kötü yola çağıranlar hakkında olduğu görüşünü teyid ediyar. Mamafih hadisin iyi yola davet edenlere şümulü de muhtemeldir. Böyle olunca iyi yola davet eden kimselerin ise; bu yüce ve şerefli hizmetlerinden dolayı mahşer halkına tanıtılmaları ve ulvi çalışmalarını temsil etmeleri maksadı ile durmalarına ve davetlerini tekrarlamalanna izin verilecek şeklinde hadisin yorumlanması akıldan uzak değildir.

 

Kötü yola davet edenlerin durdurulmaları mahşerde olabildiği gibi Cehennemde de olabilir. Ancak yukarıda belirttiğimiz Tirmizi'nin Enes'ten olan rivayetine göre hadisin bitiminde Resulullah s.a.v. Saffat suresinin 24'üncü ayetini okumuştur. Bu ayet mahşerdeki durdurmaya ait olduğuna göre hadisteki durdurma ile mahşerdeki durdurma kasdediImiş olur.

 

 

YUKARIDA BAHSİ GEÇEN TİRMİZİ HADİSİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN