SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 210 >>

DEVAM: 15 - İHMAL EDİLEN BİR SÜNNETİ İHYA EDENİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا إسماعيل بْن أَبِي أويس. حَدَّثنِي كثير بْن عَبْد اللَّه، عَنْ أَبِيْهِ، عَنْ جده؛ قَالَ:

 - سَمِعْت رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ يقول: ((من أحيا سنَّة من سنتي قَدْ أميتت بعدي، فإن لَهُ من الأجر مثل أجر من عمل بِهَا من النَّاس، لاَ ينقص من أجور النَّاس شيئاً. ومن ابتدع بدعة لاَ يرضاها اللَّه ورسوله، فإن عَلَيْهِ مثل إثم من عمل بِهَا من النَّاس، لاَ ينقص من آثام النَّاس شيئاً)).

 

Amr İbni Avf r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur :

 

'' Kim benden sonra ihmal edilmiş bir sünnetimi ihya ederse, o sünnetle amel eden insanların sevaplarından hiçbir şey eksiltmeden onların sevaplarının bir mislini şüphesiz almış olacaktır. Kim de Allah ve Resulunün razı olmadıkları bir bidat’ı icad ederse o bidat ile amel eden insanların günahlarından hiçbir şey eksiltmeden onların günahlarının bir mislini yüklenmiş olacaktır. ''

 

 

Ayrıca benzerini Tirmizi ilim bahsinde tahric etti.

 

TİRMİZİ HADİSİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

 

AÇIKLAMA:

 

209 ve 210 nolu HADİSİN AÇIKLAMASI:

 

Lafız bakımından bir birine çok benziyen bu hadislerin ifade ettikleri mana ve hüküm aynıdır. SenedIerine gelince: ilk hadisin senedinde Ebu Bekir bin Ebi Şeybe ve Zeyd bin El-Hubab, diğerin senedinde bunlara karşılık Muhammed bin Yahya ve ismail bin Uveys bulunur. SenedIerdeki diğer raviler aynidir. Hadisin metninin kuvvetini belirtmek için müellif iki senedi de zikretmiştir.

 

Hadislerde geçen «SÜNNET,.den maksad, Sindi ve «Miftahu'l-Hace'de naklen beyan edildiği gibi Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in va'zetmiş olduğu hükümlerdir. Fitre, zekatı gibi farz ibadetler ve bayram namazı, vakit namazıarını cemaatla kılmak, namaz dışında Kur'an okumak, ilmi çalışma ve benzeri farz olmayan ibadetler Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tarafından konulmuş hükümler olduğu için hepsi "SÜNNET''in kapsamına girer. Şu halde burdaki SÜNNET farz'ın dışında kalan ibadet demek değildir.

 

Hadiste geçen Sünnetin ihyası» Resulullah tarafından konulmuş olan hükümler ile amel etmek, bunları nefsinde tatbik etmek ve insanların bu hükümlerle amel etmelerini gerçekleştirmek için gerekli tahrik ve teşvikte bulunmak, demektir.