SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 250 >>

23 - İLİMDEN FAYDALANMAK VE ONUNLA AMEL ETMEK BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو بكر بْن أَبِي شيبة. حَدَّثنَا أَبُو خالد الأحمر، عَن ابْن عجلان، عَن سَعِيْد بْن أَبِي سَعِيْد، عَن أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ:

 - كَانَ من دعاء الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ((اللَّهم! إني أعوذ بك من علم لا ينفع، ومن دعاء لا يسمع، ومن قلب لا يخشع، ومن نفس لاَ تشبع)).

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in ettiği dualardan birisi de şu idi:

 

'' Allahım! Fayda vermeyen ilimden, kabul edilmeyen duadan, korkmayan kalpden ve doymayan nefisten şüphesiz sana sığınırım. ''

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadisin -Fayda vermeyen ilimden ... - fıkrası ile ilgili olarak Sindi şöyle söyler:

 

Çünkü ilimierin bir kısmı sahibine hiç fayda vermez. Tersine onun aleyhine dönüşür. Suyuti, faydalı olmayan ilmi şöyle açıklar: Faydalı olmayan ilim kişinin gizli huyunu ve ahlak duygularını temizlemeyen, bu nedenle onun durum ve davranışlarını olumlu yönden etkiiemeyen ve dolayısı ile ahiret sevabını kazandıramıyan ilim türleridir. Resulullah s.a.v., Allah Teala'nın azametini ifade etmek, kendi kulluğunu beyan etmek, kulun daima Allah'tan korkmasının gereğini ve her zaman ona muhtaç olduğunu belirtmek için hadiste sayılan şeylerden Allah'a sığınmıştır. Ayrıca bu duıida bulunmakla ümmetini teşvik ve talim buyurmuş oluyor. Anılan bu şeylerden Resulullah'ın bir endişesi olduğu ihtimali düşünülemez. Çünkü Peygamber s.a.v.'in masum (= günahsız) olduğu bilinmektedir.

 

Miftahu'l Hacc müellifi de faydalı olımıyan ilinıleri şu kısımlara ayırır:

 

Bilinip onunla amel edilmeyen ilim,

bilinip başkasına ögretilmeyen ilim,

sahibinin durum ve davranışlarını düzeltmeyen ilim, keza sahibinin huyunu temizlemeyen ilim,

bilinmesine ihtiyaç duyulmayan ilim,

elinin tasvip ve techiz etmediği (sihir ilmi gibi) ilim ve benzerleridir.

 

Hadisin «Doymayan nefisten ... " fıkrası ile dÜnya hırs ve tama'ı kasdedilmiştir. Yani dünya malını ve ni'melIerine aşırı düşkünlüğü dolayısıyle doymak bilmeyen ncfistcn sana sığınırım Allahım!»

 

Fakat ibadete, salih amellere ve hayır işlerine düşkün olmak, bunlara doymamak ve ihtiraslı olmak dinen övgüye Iayık ve istenendir.

 

Nitekim Taha suresinin 114. ayetinde: « Ve de ki ey Rabbim! benim ilmimi arttır» buyuruluyor.