SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 252 >>

DEVAM: 23 - İLİMDEN FAYDALANMAK VE ONUNLA AMEL ETMEK BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا يونس بْن مُحَمَّد، وسريج بْن النعمان. قالاَ: حَدَّثنَا فليح بْن سليمان، عَن عَبْد اللَّه بْن عَبْد الرحمن بْن معمر، أَبِي طوالة، عَن سَعِيْد بْن يسار، عَن أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ:  - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((من تعلم علما مما يبتغي بِهِ وجه اللَّه، لاَ يتعلمه إِلاَّ ليصيب بِهِ عرضا من الدنيا، لم يجد عرف الجنة يَوْم القيامة)) يعني ريحها. قَالَ أَبُو الحسن: أَنْبَأَنَا أَبُو حاتم. حَدَّثنَا سَعِيْد بْن منصور. حَدَّثنَا فليح بْن سليمان، فذكر نحوه.

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

'' Allah rızasının kazanılması için talep edilmesi gereken bir ilmi öğrenen bir kimse, sırf dünya menfaatı için bu ilmi öğrenecek olursa kıyamet günü Cennet kokusunu bulmayacaktır. ''

 

İbni Maceh, Ebul Hasan, Ebu Hatim, Said bin Mansur, Fuleyh bin Süleyman… yolu ile de aynı hadisi rivayet etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Hadisteki: "Allah rızası için talep edilmesi gereken ilim- tabiri ile dini ilimler kasdedilmiştir. Şu halde dini ilimIerin dışında kalan bir ilimle sırf dünya menfaatini kazanmak isteyen bir kimse bu hadiste haber verilen tehdide tabi değildir.Sindi bu durumu belirttikten sonra: Hadisten anlaşıldığına göre dini ilimIeri öğrenmek isteyen bir kimse sırf dünya menfaatını amaçlarsa bu tahdite maruz kalır. Fakat Allah rızasını kasdetmekle beraber dünya menfaatını da düşünen bir kimse hadisin tahditine dahil değildir, demiştir.

 

Hadisin " ... Cennet kokusunu bulmayacaktır.- fıkrası çeşitli şekillerde yorumlanmıştır. Çünkü bilindiği gibi, İslam dinine göre zerre miktarı imanı olan kişi neticede Cennet'e girecektir. Bu itibarla dini ilimIeri sırf dünya menfaatı için öğrenen kişi iman sahibi olarak öldüğÜ takdirde sonuç itibari ile Cennetliktir. Bunun için fıkra şöyle yorumlanmıştır:

Dini ilimlerle yalnız dünya menfaatını kazanmak istiyen kimse Cennet kokusunu bulmaya ve Cennet'e girmeye müstahak ve Iayık degildir. Ama onu tazib etmek veya afv etmek Allah'ın iradesine bağlıdır, bizce mechuldür.

 

Bazıları da fıkranın manası şudur: Böyle yapan adam Cennet'e girse bile güzel kokusunu duymayacak ve bu güzel kokudan mahrum kılınacaktır, demiştir. Diğer bir kısım alimler ise fıkrayı mahşer zamanına tahsis ederek: Böyle olan kişi, kıyamet günü yani kabirIerden çıkılıp Cennet veya Cehenneme gidilinceye -kadar geçen mahşer süresince Cennet kokusunu duymıyacaktır. Bu yorumları beyan eden Sindi, sözlerini şöyle bitiriyor:

 

Çünkü havas kısmı, özellikle alimler, mahşere doğru gelişlerinde bile Cennet kokusunu duyarak onlar için bir endişenin bulunmadığını anlamış olurlar.