SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 339 >>

DEVAM: 23 - BÜYÜK VE KÜÇÜK ABDEST BOZMAK iÇiN iRTiYAD BABI

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مَحَمَّد. حَدَّثنَا وَكِيْع، عَن الأَعْمَش، عَن الَمْنهال بْن عمرو، عَن يعلى بْن مرة، عَن أَبِيْهِ؛ قَالَ:

 - كُنْت مع الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ فِيْ سفر. فأراد أَن يقضي حاجته. فَقَالَ لي: ((ائت تلك الأشاءتين)) قَالَ وَكِيْع: يعني النخل الصغار. ((فقل لَهَا: أَن رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ يأمركما أَن تجتمعا)). فاجتمعتا. فاستتر بهما. فقضى حاجته، ثُمَّ قَالَ لي: ((ائتهما، فقل لهما: لترجع كُلّ واحدة منكما إِلَى مكانها)) فقلت لهما. فرجعتا.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: لَهُ شاهد مِنْ حديث أَنَس ومن حديث عمر. رواهما الترمذيّ فِيْ الجامع.

 

Ya'la bin Mürre r.a.’den rivayet edildiğine göre babası (Mürre bin Veheb) r.a. şöyle söylemiştir:

 

Bir yolculukta ben Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in beraberinde idim. Bir ara abdestini bozmak istedi de bana şöyle buyurdu:

 

'' Şu iki eşae’ye git (Veki dedi ki eşae ile küçük hurma ağaçlarını kasdediyor) ve onlara de ki: Gerçekten Resulullah s.a.v. bir araya gelmenizi emreder. '' Bunun üzerine o iki hurma ağacı bir araya geldi. Resulullah s.a.v. de bu ağaçların arkasında gizlenerek ihdiyacını giderdi. Sonra bana şunu buyurdu:

 

'' Bu iki ağacın yanına git ve onlara eski yerlerine dönmelerini söyle.'' Ben de (gidip) söyledim. Ağaçlar da eski yerlerine döndüler.

 

Not: Bu hadis için Enes'ln hadisinden ve İbn-i Ömer'in hadisinden birer şahidin bulunduğu ve Tirmizi'nin şahid durumundaki her iki hadisi de Cami'inde rivayet ettiği Zevaid'de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Bu hadis de abdest bozmak istendiğinde bir siper arkasında durmanın ehemmiyetini belirtiyor.

 

Burada dikili yeşil iki hurma ağacının bir mucize olarak bir araya gelip tekrar yerlerine döndükleri ifade ediliyor.

 

Hadisin senedinde, olayı anlatan ilk ravi Mürre bin Veheb r.a. ve onun ravisi de oğlu Ya'Ia'dır. Sindi şöyle der: «Zevaid müellifi Ya'la'dan babasına dayalı hadis işitilmemiştir. Buhari, bu rivayetbir 'yanılınadır. Ebu Bekir bin Ebi Şeybe bu hadisi Veki'den rivayet etmiş fakat Mürre'ye dayatmamıştır. (Yani ilk raviyi Mürre değil, onun oğlu olan Ya'la'yı göstermiştir. Doğru olan sened de budur, der. (Şu halde Nebi s.a.v. ile yolculuk eden ve anlatılan olaya şahid olan zat Mürre değil, yine Sahabe'den olan Oğlu Ya'la'dır.

 

Ahmed'in aynı hadis için naklettiği sened de Ya'la bin Siyabe'ye dayanır. İbn-i Siyabe bahis konusu Ya'la'nın künyesidir. Siyabe onun anasının adıdır.»

 

Yine Zevaid'in beyanına göre bu hadis'e şahid durumunda olan ve birisi Enes r.a.'den, diğeri de İbn-i Ömer r.a.'den rivayet olunan iki hadisi Tirmizi rivayet etmiştir.