SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 359 >>

DEVAM: 29 - İSTİNCA'DAN SONRA ELİNİ TOPRAĞA SÜRENİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا مَحَمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا أَبُو نعيم. حَدَّثنَا أبان بْن عَبْد اللَّه. حَدَّثني إبراهيم بْن جرير، عَن أَبِيْهِ؛

 - أَن الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ دخل العيطة فقضى حاجته. فأتاه جرير بإداوة مِنْ ماء فاستنجى منها. ومسح يده بالتراب.

 

Cerir (bin Abdillah El- Bicli) r.a.’den rivayet edildiğine göre:

 

Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem bir ağaçlığa girip abdestini bozdu ve biraz sonra Cerir O’na deriden mamül bir kap su götürdü. Resul-i Ekrem o sudan taharetlendi ve elini toprağa sürdü.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Birinci hadiste geçen «Tevr» kelimesi bakır veya taştan mamul olup su içmek, yemek yemek ve abdest almak için kullanılan kaba denir.

 

İkinci hadisteki idavet ise deriden mamül su kabıdır.

 

Ebu Davud ve Nesei'de aynı manayı ifade eden ve lafız bakımından az farklı hadisi rivayet etmişlerdir.

 

Sindi diyor ki Resul-i Ekrem'in taharetlendikten sonra elini toprağa sürmesi, ümmetine öğretmek ve temizlikte titizlik içindir. Hoşlanılmayan bir kokunun izinin dahi kalmaması için ümmetinin temizlik hususunda azami gayreti göstermelerini bu hareketi ile istemiş oluyor. Yoksa mübarek elinden pis bir kokunun eserinin kalmaması için böyle yapmış değildir. Çünkü bilindiği gibi Resul-i Ekrem'in vücudundan çıkan maddeler tahir idi ve pis koku yoktu.