SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 362 >>

DEVAM: 30- YEMEK VE SU KABlNIN (ÜSTÜNÜ) ÖRTMEK BABl

 

حَدَّثنَا أَبُو بدر، عباد بْن الوليد. حَدَّثنَا مطهر بْن الهيثم. حَدَّثنَا علقمة بْن أَبِي جمرة الضبعي، عَن أَبِيْهِ أَبِي جمرة، عَن أَي عَبَاس؛ قَالَ:

 - كَانَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ لا يكل طهوره إِلَى أحد؛ ولا صدقته الَّتِي يتصدق بِهَا، يكون هُوَ الَّذِي يتولاها بنفسه.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ ضَعِيْف. لضغف مطهر بْن الهيثم.

 

İbni Abbas r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem kendi abdest suyunu kimseye hazırlatmazdı (veyahut) abdest almada kimseden yardım istemezdi. Verdiği sadakasını da kimseye bırakmazdı. Bizzat kendisi verirdi.

 

Not: Hadisin ravilerinden Mutahhar bin el-Heysem zayıf olduğundan isnadın zayıflığı Zevaid'de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadisin metninde; ..... kelimesinin iki şekilde okunması mümkündür. Eğer Tahur okunursa abdest suyu, manasını ifade eder ve fıkranın tercemesi:

 

'Resulullah abdest suyunu kimseye hazırlatmazdı.,.' demektir. Şayet bu kelime Tuhur olarak okunursa abdest almak demektir.  Fıkranın manası da şöyle olur:

 

"Resulullah abdest aldığında kimsenin ona yardım etmesini ve eline su dökmesini istemezdi."

 

Sindi bu iki ihtimali belirttikten sonra diyor ki: «Yani abdest suyunu hazırlamak veya abdestte eline su dökmek gibi işler için kimseye emretmezdi. Halkın kendi arzuları ile bu hizmetleri ifa etmeleri ve Resulullah s.a.v.'in buna mani olmaması bu hadise aykırı düşmez. Cerir. Enes ve başka Sahabilerin O'nun için taharet suyunu hazırlamaları ve Muğire bin Şu'be'nin O'nun eline su dökmesi bu kabil işlerdendir.»

 

360 nolu hadiste deri ve benzeri maddelerden yapılmış içecek kablarının ağızlarının bağlanması ve diğer kabların üstlerinin örtülmesi yolunda Nebi s.a.v.'in verdiği emrin hikmet ve önemi izahtan varestedir.