SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 376 >>

35- ERKEK VE KADININ BİR KAB'DAN ĞUSLETMELERİ BAB!

 

حَدَّثنَا مَحَمَّد بْن رمح. أنا الليث بْن سعد عَن ابْن شهاب. ح وحَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن الزهري، عَن عروة، عَن عَائِشَة؛ قالت:

 - كُنْت أغتسل أنا ورَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ مِنْ إناء واحد.

 

Aişe r.a.’den: Şöyle demiştir:

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ve ben bir kabtan ğuslederdik.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Hadisi Buhari. Müslim. Nesei, Ebu Davud ve Beyhaki de bir kaç senedIe rivayet etmişlerdir.

 

Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem ve hanımlarının bir kab'dan boy abdesti aldıkları hususunda Ali. Enes, Cabir bin Abdillah, İbn-l Ömer, Ümm-ü Hani, Ümm-ü Habibe, Meymune ve Ümmü Seleme r.a.'den ayrı ayrı rivayetler vardır. Bunların bır kısmı bu babta geçecektir.

 

Buhari'nin bir rivayetinde; ... Her ikimiz de cünüp iken  ve Ebu Davud'un rivayetinde aynı manayı ifade eden; ....... cümlesi bulunur. Şu halde yapılan ğusül cünüplük dolayısıyla idi

 

 

HADİSTEN ÇIKARILAN FIKHİ HÜKÜMLER:

 

1. Cünüp olan birden fazla erkek ve kadın bir kabta bulunan suyu boy abdestinde kullanabilirler. (Ama karı ve koca durumunda olmayanların bir yerde bulunmalarının veya birlikte ğusletmelerinin haramlığı hususu ayrı bir mes'eledir,)

 

2. Cünüp adam necis sayılmaz. (Yani necis olan bir uzuv kabtaki suya batırılınca o su pislenmiş sayılır, ğusüI veya. abdest işinde

 

kullanılmaz. Fakat cünüp olup da başka sebeple necis olmamış olan bir uzuv kabtaki suya - ğusül niyeti olmadan - batırılınca o su . pislenmiş sayılmaz. Onunla ğusül ve abdest alınabilir.