SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 14 >>

DEVAM: 2. RESULULLAH S.A.V.'İN HADİS'İNE TA'ZİM VE ONA MUARIZ OLANI TEHDİD

 

حَدّثَنا أبو مروان مًحَمَّد بن عثمان العثماني، حَدّثَنا إبراهيم بن سعد بن إبراهيم بن عبد الرحمِن بن عوف، عَنْ أبيه، عَنْ القاسم بن مًحَمَّد، عَنْ عائشة؛

 - أن رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم قَالَ: ((مِن أحَدّثَ في ما أمرنا لهذا ما ليس منه، فهو رد)).

 

Aişe r.a.’dan rivayet edildiğine göre Resulullah s.a.v. buyurdular ki; “Kim bu din'den olmayan bir şeyi onda ihdas ederse, onun icat ettiği şey merdud ve batıldır.”

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerifi Buhari Sulh kitabının 4. babında, M ü s l i m  de Kadalar kitabının 8. babında almışlardır. Diğer sahih kitablarda da mevcuttur. İbn-i  Mace'nin Sindi adlı haşiyesinin müellifi bu hadis'in izahında, Masabih şarihi El-Kadı'dan naklen şöyle der:

 

Kim, Kitab ve Sünnette bulunan açık veya kapalı bir delile dayanmayan bir re'yi (görüşü) İslam dinine sokmak isterse o re'yi reddetmek, onun batıl olduğunu bildirmek müslümanlara düşen vacip görevdir. Hiç kimse o re'ye tabi olamaz, onu taklid edemez. İmam-ı N e v e vi de M ü s l i m 'in şerhinde bu hadisi izah ederken şu rivayeti de alıyor :

      

''Kim, hakkında emrimiz olmayan bir amel işlerse, o amel batıldır.''

Daha sonra diyor ki, bu hadis, İslam dininin muazzam kaidelerinden ve Peygamber (S.A.V) 'in Cevami-i Kelim'lerindendir.Çünkü dine sokulmak istenen her türlü icadları ve bid'atları reddediyor. Hele ikinci rivayet daha açıktır. Zira geçmiş ten devam edegelen bir bid'ata bağlanan inatçı adama ilk hadis-i şerif gösterildiği zaman, ''Ben bunu icad etmiş değilim'' , diye kaçamaklı cevap verebilir. Fakat ikinci rivayete karşı hiç bir şey söyliyemez. Camiü'a-Sağir'in  şarihi El-Azizi, bu hadisi açıklarken, Edille-i Şer'iyye olan Kitab, Sünnet, İcma ' ve Kıyas-ı Fukaga'dan bir mesnede dayanmadan dine sokulmak istenen şeyler merduttur, geçersiz dir, der.