SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 20 >>

DEVAM: 2. RESULULLAH S.A.V.'İN HADİS'İNE TA'ZİM VE ONA MUARIZ OLANI TEHDİD

 

حَدّثَنا مًحَمَّد بن بشار، حَدّثَنا يحيى بن سَعِيد، عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ عمرو بن مرة، عَنْ أبي البحتري، عَنْ أبي عبد الرحمِن السلمي، عَنْ علي بن أبي طالب. قَالَ:  - إذا حَدّثَتكم عَنْ رَسُول صلى اللّه عليه وسلم حديثا فظنوا به الذي هو أهناه وأهداه وأتقاه.

 

Ebu'l-Bahteri’nin Ebu Abdirrahman Es-Sülemi’den rivayet ettiğine göre Ali b. Ebi Talib r.a. şöyle buyurmuştur; “Ben size Resulullah s.a.v.’in hadisini okuduğum zaman O’nun hadisinin hakka, hidayete ve takvaya en uygun, en liyakatli söz olduğuna inanın.”

 

 

AÇIKLAMA:     Kütüb-i Sitte'den yalnız bu Sünen'de bulunan 19 ve 20 nolu yukardaki hadislerin metinleri (bir zamir durumu hariç) aynıdır.  Fakat değişiktir.

 

Birinci senedeki raviler: Ebu Bekir b. el-Hallad el-Bahili, Yahya b. Said,  Şu'b e, İbn-i Aclan, Avn b. Abdillah ve Abdullah b. Mes'ud'dur. Allah Teala hepsinden razı olsun, amin.

 

İkinci seneddeki raviler ise, Muhammed b. Beşşar, Yahya b. Said, Şu'be (son iki zat birinci senedde de geçer). Amr b. Mürre, Ebü'l-Bahteri, Ebu Abdirrahman Es-Sülemi ve Ali b. Ebi Talib'dir. (r.a.). Müellifin Amr b. Mürre'ye ulaştırdığı 3. senedi de var onu belirtmedim.

 

Bu iki hadis-i şerif, sünnet-i seniyye hakkında müslümanların nasıl bir saygı, duygu ve inanç beslemelerinin gerekliliğini öğütlüyor. Ehl-i iman, şuna inanmalıdır ki, alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber en kolay yolu izlemiş, (kolaylaştırın, güçleştirmeyin. Müjdeleyin, nefret ettirmeyin.) buyurmakla takip ettiği yolu göstermiştir. O'nun sünnet'i kolayca intibak edilebilen hükümleri ihtiva eder. Sünnet-i seniyye'de intibak edilemeyen veya intibakı güç olan bir hüküm yoktur. İnanmayan veya imanı çürük olanlara göre durum değişik olabilir.

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beşeriyet aleminin eşsiz mürşidi olduğu için mutluluğa, hakka ve ilahi rızaya götürücü sırat-ı müstakim (dosdoğru yol) in tek rehberidir. Dolayısı ile gösterdiği yolu izleyenler gerçek hidayete erişmiş olurlar. Keza, takvanın timsali olan Yüce Peygamber'in sünnetine sarılanlar takvanın zirvesine ve en üstün şuuruna yükselmiş olurlar.

 

Netice itibarı ile bu iki hadisin özeti şudur : Peygamber'in hadisleri ilahidir, doğrudur, O sadece tebliğ edicidir. Eksiksiz ve ziyadesiz olarak insanlara iletir. Öyle ise O'nun sözleri ile amel etmek, saadet nazmedleri için zorunludur.