SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 29 >>

DEVAM: 3. RESULULLAH S.A.V.'DEN HADİS RİVAYETİNDE TEVAKKİ (SAKINMA, ÇEKİNME VE İHTİYAT)

 

حَدّثَنا مًحَمَّد بن بشار، حَدّثَنا عبد الرحمن، حَدّثَنا حماد بن زيد، عَنْ يحيى بن سَعِيد، عَنْ السائب بن يزيد، قَالَ:

 - صحبتُ سعدُ بن مَالِك مِن المدينة إلى مكة. فما سمعته يحَدّثَ عَنْ النبي صلى اللّه عليه وسلم بحديث واحد.

 

Es-Saib b. Yezid r.a.’den ; demiştirki; Ben Saad b. Malik “Bu zat Ebu Said-i Hudri künyesi ile meşhurdur.” r.a. ile Medine'den Mekkeye kadar yolda arkadaşlık ettim. Bir tek hadis rivayet ettiğini işitmedim.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Said-i Hudri (R.A.) , 26'ncı hadisin izahında belirttiğim gibi Müksirin-i Sahabe'dendir.  O'nun rivayet ettiği hadislerin toplamı 1170'dir. Burada ise Said b. Yezid (R.A.) ile beraber uzun bir yolculuk yaptığı halde tek bir hadis rivayet etmediği anlaşılıyor.

 

Sindi Haşiyesi Müellifi Ebü'l- Hasan Muhammed b. Abdilhadi bu hadis üzerine diyor ki :19)

 

Ashab-ı Kiram (R.A.) 'ın çoğunun fazla hadis rivayeti ile meşgul olmayı istemedikleri anlaşılıyor. Onların ihtiyaç duydukları veya hadis taliblerinin iştiyaklarını gördükleri zaman hadis rivayet ettikleri ve başka zamanlarda rivayette bulunmadıkları muhtemeldir. Bu takdirde Ashab-o Kiram (R.A.) 'den alınan meşhur hadisler hep bu şekilde rivayet edilmiş olur. Hadislerin tebliğini emreden  ''Hazır olanlar hazır olmayanlara tebliğ etsinler.'' hadis-i şerifini gözönünde bulundurdukları muhakkak olan Sahabiler bu emri Peygamberiyi ya ihtiyaç olduğu zman hamletmişler , yahut her Sahabi, aldığı hadisleri, duymayanların bazısına rivayet etmiş ve bununla Peygamber'in emrini yerine getirmiş olduğu görüşünde idiler veyahut da tebliğ ile ilgili bu emr-i Peygamberiyi farz-ı kifaye türünden kabul ederek Ebu Hüreyre (R.A.) gibi bir kısım sahabilerin rivayette bulunması ile tebliğ sorumluluğun kalkmış olduğu neticesine varmışlardır.'' (20)

 

Said b. Yezid (R.A.)ın Hal Tercemesi

 

Said b. Yezid b. Said b. Sümame el-Kindi

 

İbn-i Uht-i Nemir diye tanınır. Sahabi oğlu Sahabi'dir. Rivayet ettiği hadislerden bir tanesinde Buhari ve Müslim ittifak etmişlerdir. Buhari ayrıca 5 hadisini almıştır.Kendisinden hadis rivayet edenlerin başında Yezid b. Hasife İbrahim b. Karız, Zühri ve Yahya b. Said gelir. Babası Veda haccına giderken 7 yaşında olan Saib'e Hac yaptırdı. Hicri 86 veya 91 yılında Medine'de vefat etti. Bir rivayete göre Medine'de en son vefat eden Sahabi bu zattır. (Bak : Hulasa: S. 132)