SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 57 >>

باب في الإيمان

9.  İMAN BABI

 

حَدّثَنا علي بن مًحَمَّد الطنافسي، حَدّثَنا وكيع، حَدّثَنا سفيان، عَنْ سهيل بن أبي صالح، عَنْ عَبْدُ اللّه بن دينار، عَنْ أبي صالح، عَنْ أبي هُرَيْرَةَ قَالَ:  - قَالَ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم: ((الإيمان بضع وستون أو سبعون بابا أدناها اماطة الأذى عَنْ الطريق. وأرفعها قول ((لا إله إلا اللّه)). والحياء شُعْبَةَ مِن الإيمان)).

 

حَدّثَنا أبو بَكْرِ بن أبي شيبة، حَدّثَنا أبو خالد الأحمر، عَنْ ابْن عجلان. ح وحَدّثَنا عمرو ابْن رافع، ثنا جرير، عَنْ سهيل، جميعا عَنْ عَبْدُ اللّه بن دينار، عَنْ أبي صالح، عَنْ أبي هُرَيْرَةَ عَنْ النبي صلى اللّه عليه وسلم نحوه.

 

Ebu Hureyre r.a.'den; Şöyle demiştir; Resulullah s.a.v. buyurdu ki; “İman altmış veya yetmiş küsür bab (bölüm)dür. Bu derecelerin en aşağısı, yoldan zahmet verecekleri şeyi uzaklaştırmak –gidermek- ve en yüksek mertebesi la ilahe illallah demektir. Haya de imandan bir şu'bedir.”

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisin ravilerinden Ebu Hureyre, Ebu Salih ve Abdullah bin Dinar'dan sonra 3 ayrı senedIe İbn-i Maceh'e kadar intikal ettiği burada zikredilen senedlerden anlaşılıyor. Bu durum, hadisin kuvvetini gösterdiği için müsanrrif bütün senedIeri rivayet ediyor.

 

Sindi diyor ki; İmanın bab ve şu'belerinden maksad, iman'ın meziyet ve dereceleridir. Altmış veya yetmiş küsur tabiri çokluktan kinayedir. Arab lisanında sayılar bu manada kullanılır. Yani imanın hasletleri ve dereceler( pek çoktur.

 

La İlahe illaIlah» demekten maksad da tevhid kelimesini samimi ve içten inanarak söylemektir. «Muhammedün Resulullah» ayrı bir şu'be olmuş olur. Yahud «La ilahe illallah» ile kelime-i şehadetin tamamı muraddır. Çünkü tevhid edip Hz. Muhammed (s.a.v.)'e inanmıyan kişinin imanlı sayılmadığı kat'i delillerle sabittir.

 

«Haya»: Arab dilinde kınama endişesi ile insanda görülen utanma halidir. İslam Şeriatind ise çirkin söz ve fiillerden kaçınmaya zorlayıcı ve hak sahiplerinin hukukuna tecavüz etmeye engelleyici huydur. Bu huyun şer'i kaidelere göre kullanılması esastır.pince çirkin görülen şeylerden, iman dolayısı ile kişiyi uzak tutan utanmaya «dini haya huyu» denir.

 

 

BU HADİS’İN BENZERİ BUHARİ RİVAYETİ VE İBN-İ HACER İZAH’I İÇİN BURAYA TIKLAYIN