SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 59 >>

DEVAM: 9.  İMAN

 

حَدّثَنا سويد بن سَعِيد، حَدّثَنا علي بن مسهر، عَنْ الأعمش. ح وحَدّثَنا علي بن ميمون الرقي، حَدّثَنا سَعِيد بن مسلمة، عَنْ الأعمش، عَنْ إبراهيم، عَنْ علقمة، عَنْ عَبْدُ اللّه قَالَ:  - قَالَ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم: ((لا يدخل الجنة مِن كان في قلبه مثقَالَ ذرة مِن خردل مِن كبر. ولا يدخل النَّار مِن كان في قلبه مثقَالَ حبة مِن خردل مِن إيمان)).

 

Abdullah r.a.'den; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, dediği rivayet edilmiştir; “Kalbinde hardal zerresi ağırlığınca kibir bulunan kimse cennet'e girmiyecek ve kalbinde, hardal tanesi ağırlığınca iman bulunan kimse (ebedi) ateşe girmeyecektir.”

 

 

Diğer tahric edenler: Müslim iman; Tirmizi, birr.

 

Tirmizi: Bu hadis Hasen sahihtir demiştir. Bu konuda Ebû Hureyre, İbn Abbas, Seleme b. Ekva’ ve Ebû Saîd’den de hadis rivâyet edilmiştir.

 

AÇIKLAMA:     «Kalbinde zerre miktarı kibir bulunan kişinin cennete girmiyeceğİ» tabiri, çeşitli şekillerde yorumlanmıştır. Şöyle ki: Hadis metninde kibir iman'a karşı kullanıldığı için buradaki kibir'den maksad imana tenezzül etmemek, hakka karşı eğilmemek ve küfür'de ısrar olabilir. Bu takdirde manası açıktır.

 

İkinci ihtimal: Kibir bilinen manada olup "Cennete girmiyecek» tabirinden "Önce cennete girmiyecek» manası melhuzdur. Kibrinin cezasını çektikten sonra cennete girebilecek anlamı taşır.

 

Üçüncü ihtimal şudur: Cennet'e girenlerde hiç kibir kalmaz, kibirden tamamen arınmış tertemiz bir kalble cennete girilir. Nitekim: "Biz onların göğüslerindeki kin ve hasedi söküp atmışız.[Hicr, 47]

 

"Kalbinde zerre miktarı iman olanlar cehenneme girmiyecekler'' cümlesinden maksad ise; böylelerin ebedi kalmak üzere cehennem'e girmemeleridir. Çünkü ehli iman'dan bir kısmının, günahları dolayısı ile cehennem'e girecekleri, fakat zerre kadar iman'ı olanların neticede cehennem'den çıkarılıp cennet'e girecekleri nasslarla sabittir .

 

 

MÜSLİM RİVAYETİ VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN