SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 476 >>

DEVAM: 62- UYUMAKTAN DOLAYI ABDEST ALMAK

 

حَدَّثنَا عَبْد اللَّه بْن عامر بْن زرارة، عَنْ ابْن زائدة، عَنْ حريث بْن أَبِي مطر، عَنْ يَحْيَى بْن عباد، أَبِي هبيرة الأَنصاري، عَنْ سَعِيْد بْن جبير، عَنْ ابْن عَبَاس؛ قَالَ:  - كَان نومه ذلك وَهُوَ جالس. يعني الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: هَذَا إِسْنَادُّهُ ضَعِيْف لضغف حريث. رواه أَبُو داود والنرمذيّ مِنْ وجه آخر، عَنْ ابْن عَبَاس، بغير هَذَا السياق.

قَالَ السنديّ: قُلْتُ قَدْ ضعفّه أَبُو داود مِنْ حيث الإسناد ومن حيث الَمَعَنى.

 

(Abdullah) İbn-i Abbas (Radiyallahu anh)'den: şöyle söylemiştir:  Nebi (Sallallahu aleyhi ve sellem)'in o uykusu, kendisi oturur iken olmuştur."

 

Not :Zevaid'de: Ravilerden Hureys zayıf olduğu için hadisin isnadı zayıftır. Ebu Davud ve Tirmizi de İbn-i Abbas'ın bu hadisini başka senedlerle ve başka metin halinde rivayet etmişlerdir, denilmiştir.   Sindi'de: Ben derim ki Ebu Da.vud bu hadisi hem isnad hem de mana yönlerinden zayıf görmüştür, diyor.

 

(Yani: ibn-i Abbas (r.a.) şunu demek istemiştir:  Resul-i Ekrem'in uyuyup horladıktan sonra kalktığında abdest almaksızın namaz kıldığına dair hadiste söz konusu edilen uykusu O, oturmuş halde iken vuku bulmuştur.)

 

AÇIKLAMA 478’de