SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 481 >>

DEVAM: 63- ERKEKLİK UZVUNA ELİN DOKUNMASINDAN DOLAYI ABDEST ALMAK

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا الَمَعَلي بْن منصور. ح وحَدَّثنَا عَبْد اللَّه بْن أَحْمَد بْن بشير بْن ذكوأَن الدمشقي. حَدَّثنَا مروأَن بْن مُحَمَّد. قَالاَ: حَدَّثنَا الهيثم بْن حميد. حَدَّثنَا العلاء بْن الحَارِث، عَنْ مكحول، عَنْ عنبسة بْن أَبِي سُفْيَان، عَنْ أم حبيبة؛ قالت:  - سَمِعْت رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ يَقُولُ: ((مِنْ مس فرجه فليتوضأ)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: فِيْ الإسناد مقال. ففيه مكحول الدمشقيّ، وَهُوَ مدلّس. وقد رواه بالعنعنة فوجب ترك حديثه. لاسيما وقد قَالَ البخاريّ وأبو زرعة: أَنَّهُ لَمْ يسمَعَ مِنْ عنبسة بْن أَبِي سُفْيَان. فالإسناد منقطع.

 

Ümmü Habibe (Radiyallahu anha)'den rivayet edildiğine göre; Kendisi: Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem)'den şöyle buyururken işittim:

 

«Kendi tenasül uzvuna eliyle dokunan kişi abdest alsın.»

 

Not: Zevaid'de bu isnad hakkında eleştiri olmuştur. Çünkü onda Mekhııl Ed-Dimışki vardır. Kendisi tedlisçidir. Bu hadisi an'ane ile rivayet etmiştir. Dolayısı ile hadisini terk etmek gerekir. Ayrıca Buhari ve Ebu Zür'a: Şüphesiz Mekhul Ambese bin Ebi Süfyan'dan hadis dinlememiştir, demişlerdir. Bu nedenle de isnad münkati'dır, diye bilgi vermiştir.

 

 

EK BİLGİ: Tirmizi'nin şerhi Tuhfe bu babta EI-Telhis'ten naklen şu bilgiyi verir: Ümmü Habibe'nin hadisini İbn-i Maceh rivayet etmiş, El-Münteka'da beyan edildiğine göre Ahmed ve Ebu Zür'a hadisin sahih olduğunu söylemişlerdir. İbnü's-Seken de ben: Bu hadiste bir illet bilmiyorum, demiştir.