SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 501 >>

DEVAM: 68- SÜT İÇMEKTEN DOLAYI MAZMAZA (Ağzı su ile çalkalamak)

 

حَدَّثنَا إسحاق بْن إبراهيم السواق. حَدَّثنَا الضحاك بْن مخلد. حَدَّثنَا زمَعَة بْن صالح، عَنْ ابْن شهاب، عَنْ أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:

 - حلب رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ شاة وشرب مِنْ لبنها. ثُمَّ دعا بماء فمضمض فاه، وَقَالَ: ((أَن لَهُ دسما)).

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir:

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) bir Şat (koyun veya keçi) yi sağarak sütünden içti. Sonra su isteyip ağzını çalkaladı ve buyurdu ki:  «Şüphesiz bu yağlıdır.»

 

 

AÇIKLAMA :

 

Bu babta rivayet edilen hadisler, süt içtikten sonra, ağzı su ile çalkalamanın meşrUluğuna delalet ederler. 498 nolu İbn-i Abbas'ın hadisini Buhari, Müslim, Nesai, Beyhaki, Ebu Davud ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Tirmizi, bunun hasen-sahih olduğunu da söylemiştir. Hadis, sütün yağlı oluşunu mazmazaya neden olarak göstermiştir. EI-Menhel yazarı, bu hadisi açıklarken şöyle der: Hadis, süt içtikten sonra ağzı çalkalamanın müstahab olduğuna delalet eder. Yağlı olan yiyecek ve içecekler, süt gibi olduğu için böyle bir şeyi yedikten veya içtikten sonra ağzı çalkalamak müstahabtır. Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak da mazmaza gibidir. Nevevi, Müslim'in şerhinde şöyle demiştir: Yemekten önce ve sonra elleri yıkamanın müstahablığı hususunda alimler ihtilaf etmişlerdir. Kuvvetli olan görüş budur ki, yemekten önce elleri yıkamak müstahabdır. Ancak ellerin necasetten ve her türlü kir ve terden temiz olduğu kesinlikle bilinirse yıkanmayabilir. Yemekten sonra yine elleri yıkamak müstahabtır. Ancak elini hiç yemeğe sürmemiş veya kuru bir yemek yediği için yemek izi elde bulunmazsa yıkama işi terkedilebilir. Bu babta rivayet edilen hadisler, birbirini teyid eder mahiyettedir .