SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 614 >>

DEVAM: 113- ĞUSÜL EDERKEN ÖRTÜNMEK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن رمح المصري. أنا الليث بْن سعد، عَنْ ابْن شهاب، عَنْ عَبْد اللَّه بْن عَبْد اللَّه بْن نوفل؛ أَنَّهُ قَالَ:

 - سألت أَن رَسُول اللَّهِ صَلى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ سبح فِيْ سفر. فلم أجد أحداً يخبرني. حتى أخبرتني أم هانئ بِنْت أَبِي طالب أَنَّهُ قدم عام الفتح. فأمر بستر فستر عليه، فاغتسل، ثُمَّ سبح ثماني ركعات.

 

Abdullah bin Abdillah bin Nevfel (r.a.)'den; şöyle söylemiştir:

 

Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yolculukta nafile namazı kılıp kılmadığını sordum. Beni bu hususta haberdar edeni bulamadım. Nihayet Ebu Talib'in kızı Ümmü Hani, (r.anha) bana haber verdi ki :

 

Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildigi yıl, Mekke'yi teşriflerinde bir perden'in gerilmesini emretti. Ona perde gerildi de, guslünü yaptı. Sonra sekiz rekat namaz kıldı.

 

Diğer Tahric: Bu hadisi Buhari ''Namaz, Taharet ve Edeb'' kitabıarında muhtelif lafızlarla rivayet etmiş, Müslim de ''Hayız ve Namaz" kitabıarında; Tirmizi İsti'zan kitabında; Nesai de Taharet kitabında değişik ravilerden rivayet etmişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Ümmü Hani'in Resul-i Ekrem (s.a.v.) ile ilgili olarak beyan ettiği bilgiler kısmı, anılan rivayetlerde mevcuttur. İbn-i Hani'in ravisi olan Abdullah'ın yaptığı soruşturma kısmı, rivayetlerin çoğunda yoktur. Müslim'in bir rivayetinde Ümmü Hani (r.a.)'in şöyle dediği Ebu Hureyre'den rivayet edilmiştir: ''Mekke'nin fethedildiği sene ResuluIlah (s.a.v.); Mekke'nin yukarısında bulunduğu bir sırada Ümmü Hani' O'nun yanına varmış, Resul-i Ekrem (s.a.v.), yıkanmaya kalkmış; kızı Fatima (r.anha) da O'na perde tutmuş, sonra Resulullah (s.a.v.) elbisesini alarak ona sarınmış, sonra sekiz rek'at duha namazını kılmıştır.''

 

Nevevi, bu hadisi açıklarken şöyle der: 'Arada bir perde olduğu zaman kişinin, mahremi sayılan kadının bulunduğu yerde ğuslünü yapmasının caiz olduğu bu hadisten anlaşılıyor. Hadis, kuşluk namazının sekiz rek'at olduğuna da delalet eder. Bazı rivayetlerde kuşluk namazı kaydı olmadığı için, bir kısım insanlar, Mekke fethi nedeniyle Peygamb,er (s.a.v.)'in sekiz rek'at namaz kıldığını sanmışlardır. Bu kayıt, bu hususta ki şüpheleri bertaraf eder. Alimler, bu hadise dayanarak sekiz rek'at kuşluk namazının varlığını ispat etmişlerdir.''