SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EZAN

<< 730 >>

DEVAM: 6- KAMET CÜMLELERİNİ BİRER DEFA OKUMAK BABI

 

حَدَّثَنَا نصر بن علي الجهضمي. حَدَّثَنَا عمر بن علي، عن خالد الحذاء، عن أبي قلابة، عن أنس؛ قال:  - أمر بلال أن يشفع الأذان ويوتر الإقامة

 

Enes (bin Malik) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir:

 

«Bilal (r.a.)'e ezanı çift ve ikameti tek lafızlarla okuması emrolundu.»

 

Tahric: Ezan cümlelerinin çift ve kamet cümlelerinin tek okunmasına dair Enes (r.a.)'in hadisini Buhari, Müslim, Ahmed, Beyhaki, Ebu Davud, Nesai, Tirmizi. Tahavi ve Darekutni de rivayet etmişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Müslim'in farklı senedlerle rivayet ettiği Enes (r.a.)'in hadisinin bir rivayeti şöyledir:

''Ashab, tanıyacakları bir şeyle namaz vakitlerini bildirmekten bahsettiler. Bazıları ateş yakmayı, bazıları da çan çalmayı teklif ettiler. Bunun üzerine ezan'ı çift, kameti tek lafızlarla okuması emredildi.''

 

Müslim'in Bahsi geçen rivayeti bu hadisin namaz vakitlerinde halkı ezana davet etmek için sahabilerin müzakeresi sonucunda Abdullah bin Zeyd /r.a.)'in rüya görmesi olayı neticesinde Bilal (r.a.)'e verilen emri bildirmektedir,

 

Ezan'ın çift okunmasından maksad ezan'daki cümlelerin ikişer defa okunmasıdır. Enındaki cümlelerin çoğunun çift okunması emredildiği için bu ifade tarzı kullanılmıştır. Çünkü sahih rivayetlerle sabit olduğu gibi ezan'ın başındaki ''Allahu Ekber'' cümlesi dört defa ve ezan'ın sonundaki ''La ilahe illallah'' cümlesi de bir defa okunur. Keza kametin tek okunmasından maksad bundaki cümlelerin çoğunun tek okunmasıdır. Zira kametin başındaki ''Allahu ekber'' cümlesi ile ''Ked kametu'selat... '' cümlesinin ikişer defa okunması sahıh hadislerle sabittir.

 

Ezan ve kamet cümlelerinden hangisinin kaçar defa okunacağına dair alimler arasındaki ihtilaf 709 nolu Ebu Mahzure (r.a.)'in hadisine ait açıklamasında zikredilmiştir ..

 

EI-Menhel yazarı bu hadisi açıklarken şöyle der:

 

''BilaI (r.a.)'e emrolundu ... '' parçasında söz konusu edilen emir, Nebi (s.a.v.) tarafından verilmiştir. Nitekim, Nesai, Darekutni ve Beyhaki'nin rivayetlerinde Enes (r.a.) : ''Resulullah (s.a.v.) BilaI'e emretti ... " demiştir.

 

''Ezan'ı çüt ve kamet'i tek lafızlarla...'' parçasından maksad, ezan cümlelerini ikişer defa okumaktır. Ezan'ın sonundaki tevhid cümlesi bundan müstesnadır. Çünkü tevhid kelimesi sahih hadislerde tek olarak geçmektedir. Alimler bu hususta müttefiktirler. Ezan'ın başındaki ''Allahu Ekber'' cümlesi ise; bunun iki ve dört defa tekrarlanacağına dair rivayetler mevcuttur. Maliki mezhebine, göre iki defa tekrarlanır. Diğer mezhebIere göre dört defa tekrarlanır.

 

Bahsi geçen parçaya göre kamet cümleleri birer defa okunur. Buhari, Müslim ve Ebu, Davud'un rivayetlerinde, bu parçanın sonunda: ''Ked kameti's-Salat'' cümlesi müstesna buyuruluyor. Yani kamet edilirken ''Kad kame ... '' cümlesinin bir defa değil, iki defa okunması emredilmiştir.

 

Kametin başındaki ve sonundaki ''Allahu Ekber,. cümlesi de bu hükümden müstesnadır. İkişer defa okunur. Çünkü bu durumda sahih rivayetler ile sabittir. Bu hadiste istisna edilmemesi bir mahzur teşkil etmez.     ,(.

 

El-Hafız İbn-i Hacer-i Askalani, El-Fetih'te: ''Bu hadis, kamet kelimelerinin ezan kelimeleri gibi, ikişer defa okunacağına hükmedenler aleyhinde delildir. Bazı Hanefi alimleri, kamet'in ilk zamanlarda tek olduğunu, sonra bu hükmün kametin çift olduğunu bildiren Ebu Mahzure (r.a.)'in (709 nolu) hadisi ile mensuh olduğunu, zira bunun hadisinin Enes (r.a.)'in hadisinden sonra olduğunu söylemişlerdir. Fakat Hanefi alimlerine şöyle cevab verilmiştir: Ebu Mahzure (r.a.)'in hasen olan bazı tariklerle rivayet olunan hadisinde ''Terci''' de vardır. O halde buna da hükmetmeleri gerekir. (Bilindiği gibi Hanefi alimlerine göre ezanda terci' yoktur.)

 

Karnet cümlelerinin birer defa okunması hükmünün Ebu Mahzure (r.a.)'in hadisi ile mensuh olduğunu söyleyenlerin sözünÜ reddeden' Ahmed bin Hanbel şöyle demiştir: Nebi (s.a.v.) Mekke fethinden sonra Medine'ye dönüşünde Bilal (r.a.)'in kamet kelimele,rini birer defa okuyuşuna itiraz etmemiş ve Sa'd el-Karazi (r.a.)'e böyle öğretmiş, Sa' d (r.a.) da Bilal (r.a.)'den sonra kameti böyle okumuştur, der.

 

Ezan kelimelerinin çoğunu ikişer ikişer söylemek ve kamet kelimelerinin çoğunu birer defa söylemek hususunda Şafii, Maliki ve Hanbeli mezhebIeri ile Hanefi mezhebi arasında ihtilaf vardır. Üç mezheb imamlarının delilleri Enes (r.a.)'in bu hadisi ile Abdullah bin Zeyd bin Abd-i Rabbih'in hadisi ve Peygamber Efendimizin Ebu Mahzure'ye ezan kelimelerini ikişer ve kamet kelimelerini birer olmak üzere okumasını emrettiğine dair Buhari'nin "Efal-i İbiad'' kitabındaki hadisidir. Medine halkının uygulamasının böyle olması ve Hicaz, Yemen, Şam, Mısır ve Afrika'daki İslam memleketlerindeki tatbikatın böyle olması Bahsi geçen üç mezhebin delillerine daha da kuvvet kazandırır. Hanefi alimleri yıl boyunca ve bilhassa hicaz mevsiminde bütün İslam memleketlerinden çok sayıda insanların toplandığı Mekke'de kamet cümlelerinin ikişer defa okunması ameline bakarak diğer imamlara muvafakat etmezler. Ve kamet kelimelerini ikişer defa okurlar. Hanefi alimlerinin dayanağı olan hadisler de" vardır. Mesela; AbduIIah bin Zeyd'e kametin rüyada ikişer defa olarak öğretildiği Beyhaki ve Ebu Avane tarafından rivayet edilmiştir. Keza Tirmizi'nin Ebu Cuhayfe rivayetinde Bilal (r.a.)'in kamet lafızlarını ikişer defa okuduğu ve Tahavi'nin İbn-i Huzeyme tarikinden yaptığı rivayete göre Nebi (s.a.v.)'in müezzini Sevban (r.a.)'ın böyle kamet ettiği rivayet edilmiştir.

 

Hulasa Nebi (s.a.v.)'in müezzinlerinden Bilal bin Rabah ve Amr bin Ümmü Mektum Medine'de, Sa'd el-Karazi, Kuba'da ve Ebu Mahzure (r.a.), Mekke'de bulunurlardı.

 

Bunlardan Bilal (r.a.) ezanda tarci' etmez kamette ifrat ederdi. (kelimeleri birer defa okurdu,) Ebu Mahzure (r.a.) ise ezanda terci' yapar, kamette tesniye ederdi. (Cümleleri ikişer defa okurdu,) İmaın Şafii ve Mekke halkı Ebu Mahzure (r.a.)'in ezanı ile Bilal (r.a.)'in kametini tuttular.

 

İmam Ebu Hanife ile Irak ehli. Bilal (r.a.)'ın ezanı ile Ebu Mahzure'nin kametini aldılar. Ahmed b. Hanbel ile Medine halkı Bilal (r.a.)'ın ezanı ile lmmetini aldılar.

 

İmam Malik ise iki yönden muhalefet ederek kamet cümleIerinin ve ezandaki tekbirlerin ikişer okunmasına hükmetti.

 

Gerek ezan cümlelerinin ve gerekse kamet lafızlarının kaçar defa okunacağına hükmeden İslam alimleri arasındaki ihtilafları ve' dayandıkları delilleri ayrıntılı olarak bildirmek çok uzun izah ister. O bilgileri buraya aktarmaya zaman ve zeminimiz müsait olmadığı için şimdi buraya alamadık. Arzu edenler Tirmizi'nin şerhi Tuhfetu'l-Ahvezi veya Ebu Davud'un şerhi el-Menhel'in ezan ve kamet bahsine bakabilir.