SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MESACİD VE’L-CEMAAT

<< 745 >>

4- NAMAZ KILMANIN MEKRUH OLDUGU YERLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى. حَدَّثَنَا يزيد بْن هارون. حَدَّثَنَا سفيان، عَن عمرو بْن يحيى، عَن أبيه. وحمَّاد بْن سلمة، عَن عمرو بن يحيى، عَن أبيه، عَن أبي سعيد الخدري؛ قَالَ :  - قَال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((الأرض كلها مسجد. إلا المقبرة والحمام)).

 

Ebu Said-i Hudri (r.a.)'den rivayet edildiğine güre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve 5ellem) şöyle buyurdu demiştir:

 

«Kabristan ve hamamdan başka yer yüzünün hepsi mesciddir.»

 

Diğer tahric: Ebu Davüd, Şafii, Ahmed, İbn-i Hibban, İbn-i Huzeyme ve Tirmizi

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadisin: " ... mescictdir." parçasındaki mescid kelimesi iki manaya yorumlanabilir.

1- Mescidden maksad, ibadete tahsis edilmiş olan bina vo benzeri muayyen yerdir. Bu takdirde parçada teşbih vardır. Yani istisna edilen yerler hariç, yeryüzünün her tarafı mescid gibidir Her yerde namaz kılınabilir.

 

2~ Mescid kelimesi, ism-i mekan olup burada lugat manası muraddır, Namaz kılınan her hangi bir yer demektir. Bu takdirde parçada teşbih yoktur, mana da şöyledir. İstisna edilen yerler hariç, yer yüzünün her tarafında namaz kılınabilir

 

Her iki yorumda da hadis, bu Ümmete verilen ilahi bir nimeti haber vermektedir. Çünkü geçmiş ümmetIer, namazlarını ancak mabedlerinde kılabilirlerdi. Mabedleri dışında ibadet edemezlerdi. Allah Teala, Ümmet-i Muhammed'e büyük kolaylık ihsan ederek, mabedleri dışında namaz kılmalarına ruhsat vermiştir. Ancak necaset ve benzeri sakıncalar sebebiyle kabristan, hamam, çöplük ve benzeri yerlerde namaz kılmayı yasaklamıştır,

 

Sindi. bundan sonra gelen İbn-i Ömer (r.a.) ve Ömer b. el- Hattab (r.a.)'ın hadislerinde namaz kılmanın yasak olduğu yerler yedi iken burada iki yer zikredilmiştir. Bu iki yere benzeyen diğer yerler de onun hükmünde oldukları için bu hadiste yalnız iki yerin istisna edilmesi bir sakınca doğurmaz, demiştir.

 

Hadise göre kabristanda ve hamamda namaz kılmak yasaktır.

 

 

KABRİSTANDA NAMAZ KILMAK HAKKINDA ALİMLERİN GÖRÜŞLERİ:

 

1- Sevri, Evzai ve Ebu Hanife'ye göre kabristanda namaz kılmak mekruhtur. Eşilip ölülerin kemikleri ve sairesi yer yüzüne çıkarılmış olsun olmasın hüküm aynıdır.

 

2- Şafiiler'e göre kabirler eşilip yer yüzü toprağına ölülerin kanı, irini vesairesi karışmışsa, orada namaz kılmak caiz değildir. Çünkü oralarda necaset bulunur. Şayet oranın temiz bir yerinde namaz kılarsa, namazı sahihtir. Fakat kerahet vardır. Şayet kabirler eşilmemiş ise, orada kılınan namaz, sahih olmakla berber mekruhtur. Bir kabristanın eşilip eşilmediğinde tereddüt edilirse en kuvvetli kavle göre mekruh olmakla beraber kılınan namaz sahihtir.

 

3- Malikiler'e göre kabristanda namaz kılmak sahihtir. Kerahet de yoktur.

 

4- Hanbeliler'e göre kabirleri eşilmiş olsun olmasın seccade gibi temiz bir şey sermek suretiyle de olsa kabristanda namaz kılmak haramdır. Ve kılınan namaz sahih değildir. İster ölülerin gömülü olduğu sahada kılsın, ister bu sahadan ayrılarak ev gibi bir hale getirilmiş olan yerde kılsın farketmez. Zahiriye mezhebine mensub alimler de bu görüştedirler

 

İbn-i Hazm: Selef'ten bir kaç taife böyle demiştir Sahabilerden Ömer, Ali, Ebu Hureyre, Enes ve İbn-i Abbas (r.anhum)'un, mezarlıkta namaz kılmaktan nehy ettikleri rivayet edilmiştir. Biz bu sahabilere muhalif kalanher hangi bir sahabiyi bilmiyoruz. Sahabilerden sonra gelen tabiilerden İbrahim en-Nahai, Nafi' bin Cübeyr bin Mutim, Tavus, Amr bin Dinar, Hayseme ve başkaları da aynı hükmü vermişlerdir, demiştir.

 

İbn-i Hazm: Bahsi geçen sahabilere muhalefet eden bir sahabi bilmiyoruz, derken kendi bilgisini ifade ediyor. Çünkü Hattabi Abdullah bin Ömer (r.a.)'in kabristanda namaz kılmaya ruhsat verdiğini hikaye etmiştir. Keza el-Hasan'ın kabristanda namaz kıldığı nakledilmiştir.

 

 

HAMAMDA NAMAZ KILMAK HAKKINDAKİ ALİMLERİN GÖRÜŞÜ :

 

EI-Menhel yazarı, 'Namaz kılmanın caiz olmadığı yerler babı'nda kabristanda namaz kılmakla ilgili, alimlerin yukarda anlatılan görüşlerini naklettikten sonra, hamamda namaz kılmak hakkında alimler tarafından verilen hükümleri özetle şöyle anlatır:

 

1- Ahmed bin Hanbel, Ebu Said-i Hudri'nin hadisinin zahirini tutarak hamamda namaz kılmanın sahih olmadığını söylemiştir. Ebu Sevr ve Zahiriye mezhebinin alimleri de bununla hükmetmişlerdir. İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

 

''Ne hamamda ne de helaya doğru durularak namaz kılmmasın.'' İbn-i Hazm: Bu hükmünde sahabilerden İbn-i Abbas (r.a.)'e muhalif kalan hiç bir sahabi bilmiyoruz, demiştir. Bu görüş, Nafi' bin Cübeyr, İbrahim En-Nehai, Hayseme ve el-Ala bin Ziyad'dan da rivayet edilmiştir.

İbn-i Hazm: Hamam'ın hiç bir yerinde namaz kılmak caiz değildir. Bu hususta hamamın giriş yeri, diğer yerleri, dam'ı, külhanının üstü, duvarlarının üzeri aynı hükmü taşır. Hatta yıkılmış durumda da olsa ona hamam ismi verildiği müddetçe hüküm aynıdır. Şayet yıkılıp hamam denmiyecek bir duruma gelirse onun arasında namaz kılmak caiz olur, demiştir.

 

2- Malikiler'e göre hamamda namaz kılmak sahihtir, kerahat da yoktur.

 

3- Cumhura göre necasetten emin olunduğu takdirde, mekruh olmakla beraber hamamda kılınan namaz sahihtir. Şayet necaset'ten emin olunmazsa kılınan namaz sahih değildir.''