SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MESACİD VE’L-CEMAAT

<< 789 >>

DEVAM: 16- CEMAATLE NAMAZ KILMANIN FAZİLETİ BABI

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن عمر رسته. حَدَّثَنَا يحيى بْن سعيد. حَدَّثَنَا عبيد اللَّه بْن عمر، عَن نافع، عَن ابن عمر؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((صلاة الرجل في جماعة تفضل على صلاة الرجل وحده بسبع وعشرين درجة)).

 

Abdullah İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Adamın cemaatla kıldığı namaz, adamın kendi başına kıldığı namazdan yirmiyedi derece üstündür.»

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim ve Tirmizi de, bu hadisi az lafız farkıyla rivayet etmişlerdir .

 

 

AÇIKLAMA:

 

Tirmizi, İbn-i Ömer (r.a.)'in hadisinin sahilı - hasen olduğunu söyledikten sonra şöyle der: Cemaatla kılınan namazın tek başına kılınan namaz'dan üstünlüğüne dair, Nebi (s.a.v.)'in hadisini rivayet edenlerin hepsi: '' yirmibeş... " demişlerdir. Yalnız Ömer (r.a.) : '' ...yirmiyedi... '' demiştir.

 

el-Hafız: Bu iki sayıdan hangisinin kuvvetli oldugu hususunda ihtilaf edilmiştir. ''...yirmibeş... 'in ravileri çok olduğu için bu rivayet tercih edilir diyenler... olduğu gibi, ''... yirmiyedi... '' rivayetinde adil ve hafız ravinin ilavesi bulunduğu için bu rivayet tercih edilmelidir, diyenler de olmuştur, demiştir.

 

Nevevi: 'İki rivayetin arasını üç yönden bulmak mümkündür: 1-- İki rivayet arasında bir çelişki yoktur. Az olan derecelerin zikredilmesi, çok dereceye mani değildir. Usul alimlerinin çoğuna göre sayıların mefhum-i muhalifi batıldır. 2- Nebi (s.a.v.), önce az olan dereceleri haber vermiştir. Daha sonra Allah Teala fazilet derecesinin daha fazla olduğunu bildirince Nebi (s.a.v.), bu defa fazla olanı haber vermiştir. 3- Derece sayısı, namaz kılanların hallerinin degişikligiyle ve namazın değişikliğiyle değişir. Namaz kılanların bazılarına yirmibeş derece, diğer bir kısmına yirmiyedi derece verilir. Bu farklılık, namazın adabına riayet etmek, huşu ve huzur şartlarına riayet etmek, cemaatın çokluğu, cemaata katılanların üstünlüğü, namaz kılınan yerin daha kutsal oluşu gibi nedenlerden bu farklı dereceler meydana gelir.

 

Rivayetler arasını bulmak için güvenilir cevaplar bunlardır. Başka cevablar da verilmişse de bunları nakletmeye gerek yoktur.

 

Bizim arkadaşlarımız ve cumhur, bu hadisleri delil göstererek: Namazın sıhhati için cemaat şart değildir, demişlerdir. Davud-i Zahiri muhalefet ederek: Şarttır, demiştir. Yine bu hadisler, cemaatin farz-i ayn olmadığına delildir. Alimlerden bir cemaat, buna muhalif kalarak: Namazı cemaatla kılmak farz-i ayn'dır, demişlerdir. Muhtar hüküm, cemaatın farz-ı kifaye oluşudur. Sünnettir, diyenler de vardır. Ben, anılan görüşlerin delillerini açık olarak el-Mühezzeb şerhinde bildirmişimdir,' demiştir. -Nevevi'nin sözü bitti--

 

el-Hafız, cemaatla kılınan namazın derecelerinin fazlalığına vesile olan şu sebepleri ez-Zeyn bin el-Münir'den nakletmiştir :

 

1- Cemaatla namaz kılmak maksadıyla müezzinin davetine icabet etmek.

2- Vaktin evvelinde namaza gitmek.

3- Mescide vakarla yürümek.

4- Mescide dua ederek girmek.

5- Mescide girildiği zaman tahiyye namazını kılmak. Bunların hepsi cemaatla namaz kılmak niyetiyle oluşur,

6- Cemaatı beklemek.

7- Cemaatı beklerken meleklerin ona salat okumaları, istiğfar etmeleri ve iyi şahadet etmeleri.

8- İkamete icabet etmek ve ikamet getirilirken kaçan şeytanın şerrinden korunmak.

9- İmam'ın taharrum tekbirini bekleyerek ayakta durmak, imamla beraber namaza girmek ve taharrum tekbirinin faziletine kavuşmak.

10- Safları düzgün tutmak, aradaki boşlukları doldurmak.

11- imam 'Semiallahu limen hamideh'' derken ona cevab vermek.

12- Genellikle yanılmaktan emin olmak ve imam yanıldığı zaman tesbih veya fetihle onu uyarmak.

13- Huşu ve ekseriyetle meşgul edici şeylerden selamette bulunmak.

14- Cemaatın çevresinde meleklerin halka kurması.

15- Kıraati pekiştirmek, rükünleri ve sünnetleri öğrenip onlara riayet etmek.

16- islam şiarını açığa vurmak.

17- İbadet üzerinde toplanarak yardımlaşmakla şeytanı çileden çıkarmak.

18- ibadete karşı gevşekliği olanın canlanması.

19- Münafıklık vasfından ve su-i zan'dan selamette bulunmak.

20- imarnın selamını almak.

21- Cemaatin dua ve zikir üzerinde toplanmalarından yararlanmak.

22- Cemaattaki kamil zatların bereketinin, noksanlığı olanlara ulaşması.

23- Komşular arasında kaynaşma düzeninin kurulması.

24- Namaz vakitlerinde semt sakinlerinin buluşmaları.

25- Müslümanlar arasında bulunması gerekli olan birlik ve beraberliğin örnek bir misalini vermek ve pekiştirrnek. işte cemaatla namaz kılmakta görülen yirmibeş haslet. ..

 

İki özellik daha vardır ki, bunlar cehri namazlara mahsustur.

 

Bunlardan birisi, imam okuduğu zaman susup dinlemek, diğeri de imam: 'Amin' dediği zaman cemaatın: 'Amin' diyerek meleklerin 'Amin' demesiyle beraberlik sağlamak. Böylece yirmiyedi derecelik üstünlüğün cehri namazıara mahsus oluşu ihtimali kuvvet kazanır.'

 

Tıybi'nin, Turbeşti'den naklen beyan ettiğine göre cemaatın şu kadar derece üstünlüğünün hikmeti, re'y ile idrak edilemez. Bunun mercii, akıl sahiplerinin ilimIerinin idrakinden aciz oldukları nübüvvet ilmidir.