SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MESACİD VE’L-CEMAAT

<< 799 >>

19- MESCİDLERE DEVAMLI GİTMEK VE (ORADA CEMAATLA) NAMAZ KILMAK İÇİN BEKLEMEK BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا أبو معاوية، عَن الأعمش، عَن أبي صالح، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((إن أحدكم إذا دخل المسجد، كان في صلاة، ما كانت الصلاة تحبسه. والملائكة يصلون على أحدكم ما دام في مجلسه الذي صلى فيه. يقولون: اللهم اغفر له. اللّهم ارحمه. اللهم تب عليه. ما لم يحدث فيه. ما لم يؤذ فيه)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki:

 

«Şüphesiz biriniz mescide girdiği zaman, namaz onu alıkoyduğu müddetçe namazda (imiş gibi sevab kazanmış) olur. Ve sizden birisi namaz kıldığı yerden ayrılmadığı, abdesti bozulmadığı ve kimseye eziyet etmediği müddetçe melekler:

 

'Allah'ım! Buna mağfiret eyle. Allah'ım! Buna rahmet eyle. Allah'ım! Bunun tevbesini kabul eyle' diyerek dua ve istiğfar eylerler.»

 

Tahric: Bu hadisi Beyhaki, Buhari, Tirmizi, Ebu Davud uzun ve kısa metinler halinde rivayet etmişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadis, mescide giren adamın cemaatla kılınan namaz için mescidde beklediği sürece namazIa meşgul olmuş gibi sevab kazandığına ve namaz kıldığı yerde oturduğu sürece meleklerin dua ve istiğfarına mazhar olduğuna delalet eder.

 

Tuhfetu'l-Ahvezi yazarının beyanına göre dua ve istiğfar eden melekler, hafaza melekleri veya gezici melekler yahut umumi melekler olabilir. Meleklerin sürekli dua ve istiğfar edişleri üç şarta bağlanmıştır: Birinci şart; Kişinin, namaz kıldığı yerden ayrılmamasıdır. Müellifin rivayetinde olduğu gibi Buhari ve Ebu Davud'un rivayetinde hadisin Zahirine göre bu şart koşulmuştur.

 

EI-Menhel yazarı, bu hadisi açıklarken: 'Namazdan sonra yerinden kalkmamak kaydı, ekseri haller itibariyledir. Yani bu kayıt şart mahiyetinde değildir. Önemli olan, kişinin mescidden çıkmamasıdır. Namazdan sonra yerinden kalkıp yine mescid içinde başka bir yerde duran kişi için melekler dua ve istiğfarlarını kesmeyip sürdürürler.' der.

 

Tirmizi'nin rivayetinde bu kayıt; '' ... Kişi mescidde kaldığı sürece ... '' diye geçer. Bu ifade EI-Menhel'in yorumunu te'yid eder.

 

Hulasa, mescide namaz için giren kişi namaz kıldığı yerde beklesin veya mescidin başka bir yerine geçip orada beklesin mescidden çıkıncaya kadar melekler ona dua ve istiğfar etmeye devam ederler.

 

Namaz kılınan yerde sabit durmak şart olmayınca iki şart kalmış olur:

 

Birisi, adamın abdestinin bozulmamasıdır. Tirmizi'nin rivayetine göre Hadramut'lu bir adam Ebu Hureyre (r.a.)'e: ''Abdestin bozulması nedir'?'' diye sormuş. Ebu Hureyre (r.a.) de. ''Sessiz veya sesli yeldır.'' dıye cevab vermıştır.

 

El-Menhel yazarının bildirdigine gön: İbnü'l-MüheIIeb. Hadisten anlaşılıyor ki mescidde abJestin bozulması hatadır. Sahibinin, meleklerin dua ve istiğfarlarından mahrum kalmasına sebep olur, demiştir.

 

Diğer şart, söz veya fiil ile kimseye eziyet etmemektir.

 

 

HADİSİN FIKlH YÖNÜ :

 

1- Cemaatla namaz kılmak için mescide giden kişi, namaz için beklediği sürece namazdaymış gibi sevab kazanır.

2- Adam mescid içinde kimseye eziyet etmedikçe ve abdesti bozulmadıkça melekler, kendisine dua, ve istiğfar ederler.

3- Mescidde eziyet etmek veya yellenmek meleklerin dua ve istiğfarlarının kesilmesine sebep olur

4- Abdestsiz olarak mescidde durmak caizdir.