SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 857 >>

DEVAM: 14- 'AMİN'İ AÇIK SESLE SÖYLEMEK BABI

 

حَدَّثَنَا العباس بْن الوليد الخلال الدمشقي. حَدَّثَنَا مروان بْن مُحَمَّد، وأبو مهر؛ قالا: حَدَّثَنَا خالد بْن يزيد بْن صبيح المرمي. حَدَّثَنَا طلحة بْن عمرو، عَن عطاء، عَن ابن عباس؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((ما حسدتكم اليهود على شيء، ما حسدتكم على آمين. فأكثروا من قول آمين)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف. لاتفاقهم على ضعف طلحة بْن عمرو.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Yahudiler, amin (deyişiniz) den dolayı size hased ettikleri kadar hiç bir şeyden dolayı size hased etmezler. Bunun için çokça amin deyiniz.»

 

Not: Zevaid'de: Ravi Talha bin Amr'ın zayıflığı üzerinde alimler ittifak ettikleri için isnadı zayıftır, denilmiştir.

 

Tahric: Bu iki hadis, Kütüb-i Sitte'den sadece İbn-i Mace'de yer alan zevaid türü bir hadistir.

 

AÇIKLAMA: Hadisteki selamdan maksad, selamlaşmaktır. Camiu's-Sağir'in şerhi es-Siracu'l-Münir'de beyan edildiğine göre ed-Demiri: 'Alimler: Amin kelimesi, bizden önceki ümmetlerden hiç kimseye verilmemiştir. Yalnız Musa (a.s.) ve Harun (a.s.)'a verilmiştir, demişlerdi!'. Hakim-i Tirmizi Nevadiru'l-Usul adlı kitabında bu bilgiyi vermiştir,' demiştir.

 

Yine Siracu'I-Münir: Yahudiler, müslümanların gerek namazda ve gerekse dua sonunda amin deyişlerinden öfkelenip çekememezlik ederler, demiş ve İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisinin hesen li-ğayrihi olduğunu söylemiştir.

 

Muhammed el-Hafni'nin Camiu's-Sağir'in haşiyesinde beyan ettiğine göre yahudiler, özellikle cemaatla kılınan namazda imam'ın Fatiha'sı sonunda birlikte getirilen amin sesinden çok hased ederler.