SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 867 >>

DEVAM: 15- KİŞİNİN RÜKU'YA GİTTİGİ VE RÜKU'DAN BAŞINI KALDIRDlĞI ZAMAN ELLERİNİ KALDIRMASI BABI

 

حَدَّثَنَا بشر بْن معاذ الضرير. حَدَّثَنَا بشر بْن المفضل. حَدَّثَنَا عاصم بْن كليب، عَن أبيه، عَن وائل بْن حجر، قَالَ:  - قلت لأنظرن إلى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ كيف يصلي. فقام فاستقبل القبة فرفع يديه حتى حاذتا أذنيه. فلما ركع رفعهما مثل ذلك. فلما رفع رأسه من الركوع رفعهما مثل ذلك.

 

Vail bin Hucr (r.a.)'den şöyle demiştir:

 

Ben  (kendi kendime) dedim ki: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e muhakkak ve iyice bakayım, nasıl namaz kılıyor? Bunun üzerine (baktım) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kalktı, kıbleye doğru durdu. Sonra ellerini kulaklarının hizasına kadar kaldırdı. Sonra rüku'a gittiği zaman ellerini bu şekilde kaldırdı. Başını rüku'dan kaldırınca ellerini böylece kaldırdı"

 

 

AÇIKLAMA: Bu hadisi Ahmed, Ebu Davud ve Nesai daha uzun bir metin halinde rivayet etmişlerdir. İbn-i Huzeyme ve Beyhaki de onların metnine benzer bir ifadeyle rivayet etmişlerdir. Buradaki rivayette, Nebi (s.a.v.)'in, kıbleye doğru durup tekbir aldığı belirtilmişse de diğer rivayetlerde tekbir aldığı belirtilmemiştir.

 

Bu hadis de rükü'a giderken ve rüku'dan kalkarken Nebi (s.a.v.)'in ellerini kaldırdığına delalet eder .