SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 882 >>

DEVAM: 19- SECDE BABI

 

حَدَّثَنَا الحسن بْن علي الخلال. حَدَّثَنَا يزيد بْن هارون. أَنْبَأَنَا شريك، عَن عاصم بْن كليب، عَن أبيه، عَن وائل بْن حجر؛ قَالَ:

 - رأيت النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ إذا سجد وضع ركبتيه قبل يديه. وإذا قام من السجود رفع يديه قبل ركبتيه.

 

Vail bin Hucr (r.a.)'den rivayet edildiğine göre. şöyle demiştir :

 

Ben, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in secdeye giderken ellerinden önce dizlerini yere koyduğunu ve secdeden kalktığı zaman, dizlerinden önce ellerini (yerden) kaldırdığını gördüm."

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Ahmed, Nesai, Tirmizi, el-Hakirrı, Darekutni, Darimi ve Tahavi

 

AÇIKLAMA: Hadis, secdeye giderken, önce dizlerin Ve: ondan sonra ellerin yere konmasının ve secdeden kalkarken önce ellerin, ondan sonra dizlerin yerden kaldırılmasının meşruluğuna delalet eder,

 

Bazı alimler, Ebu Hureyre (r.a.) ve İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet olunan hadislere dayanarak bunun tersine, secdeye gidildiğinde önce ellerin ve ondan sonra dizlerin yere konulmasına ve secdeden kalkılırken önce dizlerin, ondan sonra ellerin kaldırılmasına hükmetmişlerdir,

 

El-Menhel yazarı, özetle şöyle der:

 

1- Cumhur, Vail bin Hucr (r.a.)'in hadisiyle hükmetmiştir. Ebu't-Tayyib bütün fıkıhçılardan bu görüşü nakletmiştir. İbnü'i-Münzir de Ömer bin el-Hattab, İbrahim en-Nahai, Müslim bin Yesar, Süfyan-ı Sevri, Ahmed, İshak, Ebü Hanife ile arkadaşlarının böyle hükmettiklerini anlatmıştır.

 

2- Malik. İbn-i Hazm ve Evzai. secdeye giderken önce elleri yere koymanın ve secdeden kalkarken önce elleri yerden kaldırmanın müstahabIığına hükmetmişlerdir. İbn-i Abdi'l-Hakem'in rivayetine göre Malik.iki şekil arasında bir fark olmadığını söylemiştir.