SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 898 >>

DEVAM: 23- İKİ SECDE ARASINDA(Kİ OTURUŞTA) KİŞİ'NİN SÖYLEYECEĞİ DUA BABI

 

حَدَّثَنَا أبو كريب مُحَمَّد بْن العلاء. حَدَّثَنَا إسماعيل بْن صبيح، عَن كامل أبي العلاء، قَالَ: سمعت حبيب بْن أبي ثابت يحدث عَن سعيد بْن جبير، عَن ابن عباس؛

 - قال: كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يقول بين السجدتين في صلاة الليل((رب اغفر لي وارحمني واجبرني وارزقني وارفعني)).

 

فِي الزَوائِد: رجاله ثقات. إلا أن حبيب بن أبي ثابت كان يدلس، وقد عنعنه. وأصله في أبي داود والترمذي.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet'e göre şöyle demiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gece namazında iki secde arasında(ki oturuşta)

 

رب اغفر لي وارحمني واجبرني وارزقني وارفعني «Rabbim! Beni bağışla, bana rahmet et. Beni (m kırıklarımı) düzelt. Beni rızıklandır ve beni (m derecelerimi) yükselt.» derdi.

 

Not: Zevaid'de: Hadisin ricali sikadır; Fakat Habib bin Ebi Sabit tedlis ederdi. Ve bu hadisi an'aneyle rivayet etmiştir. Hadisin aslı Ebu Davud ve TirmizI'de vardır, denmiştir.

 

AÇIKLAMA: İbn-i Mace'nin kısmen iki senedle rivayet ettiği Huzeyfe (r.a.)'in hadisini Müslim uzunca ve Nesaide aynnen rivayet etmiştir. Bu hadis Nebi (s.a.v.)'in iki secde arasında hadiste mezkur duayı okuduğunu bildirmiştir. "

 

İbn-i Abba. (r.a.)'ın hadisini. notta işaret• edildiği gibi Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

Müellifin rivayetinde Nebi (s.a.v.)'in mezkur rivayetlerinde gece namazı kaydı yoktur. Bu rivayetlerin senedlerinde de Habib bin Ebi Sabit an'ane ile rivayet etmiştir.

 

Tirmizi hadisi, rivayet ettikten sonra: Bu hadis garibtir, Ali (r.a.)'den de böylece rivayet edilmiştir. Şafii, Ahmed ve İshak farz ve nafile namazlarda bu duayı okumakla hükmetmişlerdir. Bazı alimler bu hadisi Kamil Ebu'l Ala'dan mürsel olarak rivayet etmişlerdir, demiştir.

 

Tirmizi'nin şerhi Tuhfetu'I-Ahvezi'de: Tirmizi hadisin sahihligine veya zayıflığına hükmetmemiştir. El-Hakim, hadisi rivayet ederek sahih olduğunu söylemiştir. Ebu Davud, da hadisin sıhhat veya zayıflığı hakkında bir şey söylememiştir. denmiştir.

 

Tirmizi . deki dua lafzı şöyledir: اللهم اغفر لي وارحمني واجبرني واهدني وارزقني

 

Ebu Davucl daki dua da şöyledir: اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي وَارْحَمْنِي وَعَافِنِي وَاهْدِنِي وَارْزُقْنِي

 

Hadis iki celse arasındaki oturuşta mezkur kelimelerle dua etmenin meşruluğuna delalet eder. Dua'daki kelimelerin manaları açıktır. Yalnız bunlardan: Fiili «Cebere, yecburu» fiilinden alınmadır. Bunun asıl manası kırılan birşeyi düzeltmek ve ıslah etmektir. Kırık kemikler üzerine sarılan cebir şey; düzeltmek ve ıslah etmektir.' Kırık kemikler üzerine sarılan cebire ismi bu manadan alınmadır. Burada kasdedilen mana manevi kırık mesabesindeki kusurları, hataları ve eksikleri islah ve tamir etmek, düzeltmektir. Bu fiil musibet yaralarının sarılması anlamında da kullanılır. Burada o mana da düşünülebilir. Kişi bu duayı yapmakla manevi yaralarının sarılmasına geçirdigi musibetlerle kaybettigi nimetlerin yerinin benzer nimetlerle doldurulmasını dilemiş olur.