SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 932 >>

DEVAM: 33- NAMAZDAN DÖNMEK BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا أحمد بْن عَبْدُ الملك بْن واقد. حَدَّثَنَا إبراهيم بْن سعد، عَن ابن شهاب، عَن هند بنت الحارث، عَن أم سلمة؛ قالت:

 - كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ إذا سلم قام النساء حين يقضى تسليمه. ثم يلبث في مكانه يسيراً قبل أن يقوم.

 

(Mu'minlerin annesi) Ümmii Seleme (r.a.)'den şöyle demiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namaz'dan selam verdiğinde selamını tamamlayınca kadınlar hemen kalkar (evlerine giderler) di. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de kalkmazdan önce oturduğu yerde biraz beklerdi.

 

 

AÇIKLAMA: Bu hadisi Buhari de rivayet etmiştir, Ebu Davud, Nesai, Ahmed ve Beyhaki de bunun benzerini rivayet etmişlerdir. Buhari'nin başka bir rivayetinde Ümmü Seleme (r.anha) şöyle demiştir:

 

"Resulullah (s.a.v.) namazdan selam verirdi ve Resulullah (s.a.v.) henüz yerinden kalkmamış iken kadınlar selamdan hemen sonra kalkıp giderek evlerine girerlerdi. Erkekler de Nebi (s.a.v.) ile oturdukları yerde beklerlerdi."

 

Tabarani ve Nesai'nin rivayetlerinde belirtildiği glbi Nebi (s.a.v.) yerinden kalktığı zaman erkek cemaat da kalkardı. Ve sahabiler, Nebi (s.a.v.)'in bekleyiş sebebinin erkeklerden önce kadınların çıkıp evlerine gitmeleri olduğunu zannederlerdi. Hatta Ahmed' in rivayetinde, Ümmü Seleme (r.a.) cemaat dağılırken erkeklerin kadınlara yetişmemeleri için Nebi (s.a.v.)'in beklediğini zannettiklerini söylemiştir.

 

Yukarıda işaret edilen rivayetlerde belirtilen bekleyiş sebebine göre, cemaatta kadınlar bulunmadığı zamanlarda Nebi (s.a.v.) selamdan sonra pek beklemezdi. 924 nolu Aişe (r.anha)'nın hadisi bu durum'] te'yid eder. Şunu da belirtelim ki. sabah namazından sonra güneş dOğuncaya kadar Nebi (s.a.v.)'in yerinden kalkmadığı sahih hadislerle sabittir.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- İmam'ın cemaatin durumunu göz önünde bulundurması müstahabtır.

 

2- Sakıncalara, fitne ve töhmetlere sebebiyet veren durumlardan sakınmak hususunda ihtiyatlı bulunmak müstahabtır.

 

3- Erkeklerle kadınların karışık olarak ibadet yerinde veya yolunda bulunması mekruhtur.

 

4- Zarüret olmadıkça imam'ın selam verdikten sonra namaz kıldığı yerde durmaması müstahabtır.

 

Hanefi fıkıh kitapıarından el-Haniye'de beyan edildiği gibi imam farz namazdan selam verince; farzdan sonraki sünneti kılmak veya tesbihat yapmak için kendisinin sol tarafına gitmek suretiyle yer değiştirmesi müstahabtır. Başka türlü yer değiştirmesi de meşrudur. Tesbihat yapılırken ve dua edilirken sol kolunu cemaata ve sağ kolunu kıbleye doğru vererek' oturması veya cemaata doğru oturması meşru olan oturuşlardandır.

 

Şafii mezhebine göre tesbihat yapılırken imam'ın efdal olan oturuş şekli sağ kolunu cemaata ve sol kolunu kıbleye vererek oturmasıdır. Sünnet için yer .değiştirmek sünnettir.

 

Bu hususta geniş izah için fıkıh kitaplarına müracaat olunması tavsiye edilir