SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 941 >>

DEVAM: 36- NAMAZ'A DURANIN SÜTRESİ BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. أَنْبَأَنَا عَبْد اللّه بْن رجاء المكي، عَن عبيد اللَّه، عَن نافع، عَن ابن عمر؛ قَالَ:

 - كان النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ تخرج له حربة في السفر، فينصبها فيصلي إليها.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir :

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) için seferde bir harbe çıkarılırdı. O, (namaz kılmak istediği zaman) harbeyi yere dikerek ona doğru namaz kılardı.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Nesai ve Ebu Davud

 

AÇIKLAMA: Buhari, Müslim ve Ebu Davud'un rivayet ettikleri metin mealen şöyledir:

 

"Resulullah (s.a.v.) bayram günü (namaza) çıktığı zaman harbe'nin getirilmesini emrederdi. Harbe Onun önüne dikilirdi. Kendisi ona doğru namaz kılar. halk da arkasında namaza dururIardı. O. seferde de bunu yapardı...''

 

Harbe: Geniş demirli küçük mızraktır. Geniş hançer ve demir kısmı geniş oIan süngüye de denir.

 

El-Menhel yazarı şöyle der: "Yani Nebi (s.a.v.) yolculukta namaza durmak istediği zaman bulunduğu yerde duvar ve benzeri bir şey olmadığı takdirde beraberinde götürülen harbeyi önünde yere dikerek ona doğru namaz kılardı. Halk da O'nun arkasında namaza dururlardı.

 

Nebi (s.a.v.)'in önüne diktiği harbe bir rivayete göre Necaşi'nin O'na hediye ettiği harbedir. Bir kavle göre müşriklerden Uhud savaşında öldürülen bir şahsa ait idi. Zübeyr bin El-Avvam (r.a.) savaşta müşriki öldürünce harbesini Nebi (s.a.v.)'e sunmuştur. Birinci rivayet Sa'd El-Kurazi (r.a.)'e aittir. İkincisi El-Leys tarikiyle rivayet edilmiştjr. İki rivayetin arasını bulmak mümkündür: İlk harbe Uhud savaşından kalmadır. İkincisi Necaşi'nin hediyesidir. denilebilir

 

1- Namaz için sütre ittihazı meşrudur.

 

2- Zararları defetmek için silah bulundurmak meşrudur. Özellikle yolculukta silah bulunduruimalıdır.