SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 943 >>

DEVAM: 36- NAMAZ'A DURANIN SÜTRESİ BABI

 

حَدَّثَنَا بكر بْن خلف، أبو بشر. حَدَّثَنَا حميد بْن الأسود. حَدَّثَنَا إسماعيل بْن أمية. ح وحَدَّثَنَا عمار بْن خالد. حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن إسماعيل بْن أمية، عَن أبي عمرو بْن مُحَمَّد بْن عمرو بْن حريث، عَن جده حريث بْن سليم، عَن أبي هُرَيْرَة،  - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال ((إذا صلى أحدكم فليجعل تلقاء وجهه شيئاً. فإن لم يجد فلينصب عصاً. فإن لم يجد فليخط خطاً. ثم لا يضره ما مر بين يديه)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Biriniz namaza durmak istediği zaman (duvar gibi) bir şeye doğru dursun. Eğer bulamazsa yere bir asa diksin. Şayet (bunu da) bulamazsa bir çizgi çizsin. Artık önünden geçen şeyler ona zarar vermez.»

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Ahmed, İbn-i Hibban ve Beyhaki

 

AÇIKLAMA: El-Menhel yazarı hadisin açıklamasıyla ilgili olarak şöyle der: ''Yani kişi namaza durmak istediği zaman duvar, direk, ağaç gibi bir şey'e doğru durup namaz kılsın. Sütre edineceği şeyin, en az semerin arka kaşı kadar olması gerekir. Şayet böyle bir şey bulamazsa önündeki yere asayı diksin.

 

Hadisin zahirine göre asa'nın incesiyle kalını arasında bir fark yoktur. Şayet asa, baston ve harbe gibi bir şeyi bulamazsa yere bir çizgi çizsin.

 

Şafii'nin kadim kavli ile Ahmed'e göre sütreye elverişli hiç bir şey bulunmadığı takdirde çizgi çizilmelidir. Hanefiler'in de bir kavli böyledir.

 

Malikiler. Hanefiler'in çoğu ve cedid kavline göre Şafii çizginin sütre olamıyacağına hükmetmişlerdir. Gerekçeyi de şöyle belirtmişlerdir: Sütre'den maksat kişinin namazda olduğunu bildirmektir. Çizgi bu bilgiyi vermez. Çizgi çizilmesini emreden bu hadisin muztarib olduğunu söylemişlerdir. İbn-i Uyeyne, Bağavi. Şafii ve başkaları da hadisi zayıf saymışlardır. Lakin Nevevi şöyle demiştir:

 

'Seçkin görüş çizgi çizilmesinin müstahablığıdır. Çünkü bu hususta sabit bir hadis yok ise de çizgi çizmekle namaza duran kişi için bir sınır hasıl olmuş olur. Amellerin faziletleri hakkındaki zayıf hadisle amel edilmesine alimler ittifak etmişlerdir. Helal ve haram konusunda zayıf hadisle amel edilmez. Hat çizmek ise bilindiği gibi amellerin fazileti ile ilgilidir. Çizginin çizilişine gelince; en uygun şekil çizginin namaza duran kişinin yanından kıble doğrultusunda çizilmesidir. Çizgi çizmenin müstahablığına hükmeden alimler arasında Kadı Ebu Hamid El-Mervezi, Şeyh Ebu Hamid. Kadı Ebu't-Tayyib ve Bendenici de bulunur. Beyhaki ve başkası da buna temayül göstermişlerdir.''

 

Hadisin: ''Artık onun önünden geçen şeyler ona zarar vermez.'' cümlesinin bir benzeri 940 nolu hadiste geçmiş ve gerekli açıklama orada yapılmıştı

 

HADİS'İN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Namaza durulduğunda sütre edinmek meşrudur.

 

2- Sütre elverişli olan çeşitli şeylerden olabilir.

 

3- Sütre edinmekte hadisteki sıra takibi gerekir. Yani öncelikle duvar ve benzeri taşınmaz şeyler sütre edinilir. Böyle bir şey yoksa asa ve benzeri bir şey sütre edilir. O da yoksa çizgi çizilir.

 

Bazı alimler seccade sermeyi çizgi çizmeye kıyaslamışlar ve namaza durulduğu belirtisi olarak seccadenin çizgiden üstün olduğunu söylemiştir.''