SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 953 >>

39- GÜCÜN YETTİĞİ KADAR GEÇENİ DEF ET BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن عبدة. أَنْبَأَنَا حماد بْن زيد. حَدَّثَنَا يحيى، أبو المعلى، عَن الحسن العرني؛ قَالَ:  - ذكر ابن عباس، ما يقطع الصلاة. فذكروا الكلب والحمار والمرأة. فقال: ما تقولون في الجدي؟ إن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ كان يصلي يوماً. فذهب جدي يمر بين يديه. فبادره رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ القبلة.

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح، إلا أنه منقطع.

 

Hasan el-Ureni (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir :

 

Namaz kılanın önünden geçmekle namazı kesen şeyler Abdullah bin Abbas (r.a.)'ın yanında anlatıldı. (Konuşmacılar) köpek eşek, ve kadını zikrettiler. Bunun üzerine İbn-i Abbas (r.a.) :

 

Oğlak hakkında ne dersiniz? Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir gün (imam olarak) namaz kılıyordu. Bir oğlak giderek Onun önünden geçmeye çalıştı. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (geçmesine mani olmak için) ondan önce kıble tarafına gitti (geçiş yerini daralttı) dedi.

 

Not: Zevaid'de: Bu hadisin isnadı sahihtir. Lakin munkatidir, denmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid'deki bilgiye göre bu hadis Zevaid türündendir. Ebu Davud İbn-i Abbas (r.a.)'tan buna benzer bir hadis rivayet etmiştir. "İmam'ın sütresi cemaat için de sütredir'' babında rivt.yet ettiği hadisin meali şöyledir:

 

"Nebi (s.a.v.) imam olarak namaz kılıyordu. Bir oğlak Onun önünden geçmek için gitti. Bunun üzerine Nebi (s.a.v.) onun geçmesine mani oldu.'' Ebu Davud, Abdullah bin Amr'den de buna benzer ikinci bir hadis daha rivayet etmiştir.

 

El Menhel yazarı şöyle der: "Bu hadis imam'ın sütresinin cemaat için de sütre sayıldığına delalet eder. Çünkü Nebi (s.a.v.) hayvanın kendisinin önünden geçmesine mani olmuş fakat cemaatın önünden geçmesine müdahale etmemiş ve ettirmemiştir. Demek ki imamın sütresi cemaat için de sütredir. Ve sütre edinilmesine ait hadisler imam Vf: münferid'e mahsustur, demiştir.'' (Yani imam'ın arkasındaki cemaatin böyle bir görevi yoktur.)

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

1- Namaz kılanın önünden geçmek isteyeni mümkün mertebe def etmek meşrudur.

2- Geçeni def etmek için az hareket namazı bozmaz.

3- İmamın sütresi cemaat için de sütredir.