SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 973 >>

DEVAM: 44- 'İKİ KİŞİ BİR CEMAATTİR' BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن عَبْدُ الملك بْن أبي الشوارب. حَدَّثَنَا عَبْدُ الواحد بْن زياد. حَدَّثَنَا عاصم، عَن الشعبي، عَن ابْن عباس؛ قَالَ:  - بت عند خالتي ميمونة. فقام النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يصلي من الليل. فقمت عَن يساره. فأخذ بيدي فأقامني عَن يمينه.

 

(Abdullah) bin Abbas (r.a.)'dan; şöyle demiştir:

 

Ben bir gece teyzem Meymune (r.anha)'nın yanında (= odasında) yattım. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir süre yattıktan sonra) kalkıp gece namazını kılmaya başladı. Ben de Onun sol tarafında namaza durdum. Bunun üzerine O benim elimden tutup sağ tarafına (çekerek) durdurdu.*'

 

 

AÇIKLAMA: Hadis, Kütüb-i Sitte'de uzun ve kısa metinler halinde rivayet edilmiştir. Ebu Davud'un süneninin: .İki adamdan birisi diğerine imam olduğunda namaza nasıl dururlar,. babında rivayet olunan metin nisbeten uzundur. Orada Nebi (s.a.v.)'in abdest alıp namaza durduğu, daha sonra İbn-i Abbas (r.a.)'in abdest aldığı, Nebi (s.a.v.)'in sol tarafına durduğu, Nebi (s.a.v.)'in kendisinin elinden tutup arkasından sağ tarafına geçirdiği ve İbn-i Abbas (r.a.)'in Nebi (s.a.v.) ile beraber namaz kıldığı belirtilmistit,

 

EI-Meııhel yazarı şöyle der: ''Müslim'in rivayetinde açıklandığı gibi İbn-i Abbas (r.a.), Nebi (s.a.v.) ile beraber Hz. Meymune (r.anha)'nın odasında gecelemişler. Ahmed bin HanbeI'in rivayetinde: İbn-i Abbas (r.a.): ''Ben o zaman on yaşında idim." demiştir.

 

Kılınan namazın gece namazı olduğu. 12 veya 11 rek'at kılındığı. ikişer rek'atten selam verildiği ve son olarak bir rek'atten selam verildiği Müslim'in bazı rivayetlerinde bildirilmiştir.

 

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Henüz erginlik çagından uzakça olan ve mümeyyiz denilen erkek çocuk mahremi olan kadının odasında kadının eşi ile beraber uyuyabilir.

 

2- Gece namazına kalkmak müstahabtır.

 

3- İmamlığa niyet etmeden namaz'a durmuş olan kimseye uymak caizdir.

 

4- Namaz içinde az hareket namazı bozmaz.

 

5- İmam'a uyan, bir kişi ise imam'ın sağ tarafında durmalıdır. Alimlerin ekserisine göre, imam'ın sağında durması sünnettir.

 

6- Mümeyyiz bir çocuk ile imam'dan cemaatin oluşması mümkündür. Bu husustaki alimlerin görüşü şöyledir:

a) Şafii'ye göre farz ve nafile namazları arasında bu hususta bir fark yoktur.

b) Ebu Hanife'den bir rivayete ve Malik'e göre bu hüküm nafile namaza mahsustur.

c} Ebu Hanife'den olan ikinci rivayete ve arkadaşlarının kavline göre imam'ın bir çocukla cemaat teşkili sahih değildir.

 

En-NeyI yazarı: 'Bu tür cemaatın teşkili caiz degildir, diyen alimlerin elinde bir delil yoktur. EI-Bahr'de, delil olarak: Çocukların merfuü'l-Kalem yani mes'ul olmadıklarına dair hadisten başka her hangi bir delil zikredilmemiştir. Oysa çocukların mes'ul tutulmaması, onların namazlarının sahih olmayıp bununla cemaatin teşkil edilemiyecegine delalet etmez. Delalet etse bile İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi ile benzer hadisler, Kalem hadisini hususileştirmiştir, denilir.

 

7- Nafile namazı cemaatIa kılmak meşrudur.''