SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 986 >>

DEVAM: 48- BİR KAVME İMAMLIK EDEN KİŞİ (NAMAZl) HAFİF KILDIRSIN BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن رمح. أنبأنا الليث، عَن أبي الزبير، عَن جابر؛  - قَالَ: صلى معاذ بْن جبل الأنصاري بأصحابه صلاة العشاء فطول عليهم فانصرف رجل منا، فصلى. فأخبر معاذ عنه. فقال: إنه منافق. فلما بلغ ذلك الرجل، دخل على رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، فأخبره ما قال له معاذ. فقال النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ((أتريد أن تكون فتاناً يامعاذ؟ إذا صليت بالناس فاقرأ بالشمس وضحاها، وسبح اسم ربك الأعلى، والليل إذا يغشى، واقرأ باسم ربك)).

 

Cabir (bin Abdİllah el-Ensari) (r.a.)'den; şöyle demiştir :

 

Muaz bin Cebel el-Ensari (r.a.) arkadaşlarına yatsı namazını kıldırdı. Namazı bir hayli uzattı. Bu sebeple cemaatimizden bir adam ayrıldı ve namazı yalnız kıldı. Muaz (r.a.)'a durum bildirilince, Muaz: O, münafıktır, dedi. Adam'a bu söz ulaşınca Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in huzuruna girerek, aleyhinde Muaz (r.a.)'m söylediği sözü nakletti. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Muaz (r.a.)'a-:

 

«Ya Muaz! Sen Fettan mı olmak istiyorsun? Halka namaz kıldırdığın zaman Eş-Şems, El-A'la, El-Leyl ve el-AIak sureleri ile kıldır.» buyurdu.

 

 

Tahric:  Kütüb-i Sitte sahibIeri, Ahmed, İbn-i Hibban, Tabarani, Tahavi ve Beyhaki bunu az lafız farkı ile rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Muaz (r.a.)'dan şikayetçi olan adam'ın ismi hakkında ihtilaf vardır. Kimisi Hazm bin Ebi Ka'b'dır demiş. kimisi Haram bin Melhan'dır, demiş, kimisi de Selim'dir. demiştir ..

 

Yatsı namazında Muaz (r.a.)'a uyan bu adam'ın namazdan çıktığını ve kendi kendine yeniden namaza durduğunu buradaki rivayetten çıkarmak mümkündür.

Ebu Davud 'un rivayetinde;  ''Cemaat'tan bir adam ayrılarak yalnız namaz kıldı'' ifadesi kullanılmıştır.

 

EI-Menhel yazarı şöyle der: ''Adamın ayrılması iki türlü yorumlanabilir:

 

1- Adam namazını yarıda kesmiş ve kendi kendine yeniden namaza başlamıştır.

 

2- Adam imama uymayı bırakarak, kaldığı yerden itibareıı Kalan rek'atları yalnız kılmıştır.

Şafiiler ikinci yorumu benimseyerek, böyle yapmanın caiz olduğunu söylemişler ve bu hadisi delil göstermişlerdir. Lakin Nevevi, bu hadisi delil göstermenin zayıf olduğunu, çünkü ikinci yorumun kesin olmadığını, bilakis Müslim'in rivayetinin ilk yorumun sıhhatlı olduğuna delalet ettiğini söylemiştir.

 

Nevevi'nin yukarıdaki sözü ve Buhari'nin rivayeti ilk yorumu teyid eder."

 

Muaz (r.a.)'ın ''O münafıktır..'' sözünden maksadı, cemaattan ayrılıp yalnız namaz kılmak münafıkın işidir. Müslüman böyle yapmamalıdır. Adamın kasıtlı değil, mazeretine binaen böyle davrandığını Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e arz ettiği bazı rivayetlerde belirtilmiştir.

 

Nebi (s.a.v.) (Muaz (r.a.)'a: ''Fettan olmak... " buyurmuştur.

 

''Fettan .'' 'Fatin'in mübalağasıdır. Fatin: eziyet veren, azap eden, işkence yapan, nefret ettiren, dini sevmeye mani olan, günaha sokan gibi manalara geilr. Cümlenin manası:

 

''Yani Ey Muazl Sen namazda kıraatı uzatmakla halkı dinden soğutucu ve dini vecibelerini yerine getirmekten men edici olmak ister misin?''

 

Bu soru. kınamak mahiyetindedir. Böyle yapmamış olmalıydın, demek isteniyor.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Ta'zir cezasında sözle yetinilebilir. (Burada kınama cezası şifahen verilmiştir.)

2- Cemaatın dağılmasına yol açan harekette bulunan kişinin böyle yapmasının engellenmesi meşrudur.

3- İmam, cemaatın durumu göz önünde bulundurmalıdır.