SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 994 >>

DEVAM: 50- SAFLARI DOĞRULTMAK BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن جعفر. حَدَّثَنَا شعبة. حَدَّثَنَا سماك بْن حرب؛ أنه سمع النعمان بْن بشير يقول:  - كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يسوي الصف حتى يجعله مثل الرمح أو القدح. قال، فرأى صدر رجل ناتئاً. فقال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((سووا صفوفكم. أو ليخالفن الله بين وجوهكم)).

 

Nu'man bin Beşir (Ensari) (r.a.)'den; şöyle demiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namaz saffını mızrak veya ok ağacı gibi kılıncaya kadar düzeltirdi.

 

Ravi demiştir ki: (Efendimiz bir defa) bir adam'ın göğsünü saff'tan ileri çıkmış olarak görünce, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Saflarınızı düzeltiniz. Yoksa şüphesiz Allah yüzlerinizi birbirine muhalif kılacaktır.» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari. Müslim. Ebu Davud. Tirmizi, Nesai, Ahmed ve Beyhaki de az lafız farkı ile bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Rumh: Mızraktır.   Kıdıh: Ucuna henüz demir çubuk takılmamış olan ok ağacıdır.

 

Saffın, mızraks mı, ok ağacına mı benzetildiğine ait tereddüt ravidendir .

 

Bazı rivayetlerde: أو ليخالفن الله بين وجوهكم = ‘....veya Allah şüphesiz yüzlerinizi birbirine muhalif kılacaktır cümlesi yerine; أو ليخالفن الله بين قلوبكم  = ''Veya Allah şüphesiz kalbierinizi birbirine muhalif kılacaktır.'' buyurulmuştur. KalbIerin bir diğerine muhalefeti, aralarında düşmanlık, buğz ve nefretin meydana gelmesidir. Bu hal yüzlerin muhalefetine, ayrı ayrı yönlere çevirilmesine sebep olur. Safflarda cemaatın düzensiz durması, dış görünüşte bir muhalefettir. Dış muhalefeti iç muhalefetine yol açabilir.

 

Kurtubi: Cümlenin manası şudur: 'Cemaat fertleri arasında bir dağınıkhk olur. Herkes arkadaşından farklı durur, kimisi ileride durur, kimisi geride kalır, gönül kırıcı olan kibir ve böbürlenme zannı doğabilir. cemaat arasında bir kopukluk meydana gelebilir, demiştir.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- İmam cemaatin saffını düzeltmelidir.

2- Eğri duran adam uyarılmalıdır,

3- Saffın düzensiz olması ihtilaflara yol açar.