SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 996 >>

51- ÖN SAFFIN FAZİLETİ BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا يزيد بْن هارون. أَنْبَأَنَا هشام الدستوائي، عَن يحيى بْن أبي كثير، عَن مُحَمَّد بْن إبراهيم، عَن خالد بْن معدان، عَن عرباض بْن سارية؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ كان يستغفر للصف المقدم، ثلاثاً. وللثاني، مرة.

 

İrbad bin Sariye (r.a.)'den: şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ön saff (taki cemaat) İçin üç defa ve ikinci saff (takiler) için bir defa İstiğfar ederdi.

 

 

AÇIKLAMA: Bu hadasi Nesai: ''Resulullah (s.a.v.) birinci saffttaki cemaat'a üç defa ve ikinci saffetakiler'e bir defa salevat ederdi'' cümlesi ile rivayet etmiştir.

 

İstiğfar: Günahların bağışlanmasını dilemektir.

 

Salavat: Salat'ın çoğuludur. Bu kelime çeşitli manalara gelir. AIlah'ın salat etmesi, rahmet etmesidir. Meleklerin salat etmesi, mağfiret için dua etmesidir. İnsanların salat etmesi. istiğfar ve rahmet dilernesidir.

 

Burada Nebi (s.a.v.)'in salatından maksat, cemaatın günahlarının bağışlanması ve ilahi rahmete kavuşması için dua buyurmasıdır.  Halbu olunca iki ifade tarzının manası aynıdır.

 

Hadis ilk saffın faziletini beyan eder. İlk saffta duranlar imam'ın sesini daha iyi duyarlar, iftitah tekbirini İmam'ın hemen akabinde getirirler, imamla beraber amin, derler, İmam'ın hareketlerini rahatça izlerler, imam yanılır veya kıraatında tutulursa yardımcı olurlar, İmam'ın bir özür dolayısıyla namazdan çıkması halinde onun yerine geçebilirler. Diger safflarda duranlar bu faydaları kolayca elde edemezler.

 

Ön safftan maksat, imam'ın hemen arkasındaki ilk sarftır. Bazı alimlere göre bundan maksat, vakit namazını ilk cemaatla kılanlardır. Bazıları da bazı rivayetlerdeki;  ''İlk safflar'' tabirine bakarak, son safftan önceki saffların kast edildiğini söylemişlerdir .