SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1046 >>

DEVAM: 68- NAMAZDA HUŞU BABI

 

حَدَّثَنَا حميد بْن مسعدة، وأبو بكر بْن خلاد؛ قالا: حَدَّثَنَا نوح بْن قيس. حَدَّثَنَا عمرو بْن مالك، عَن أبي الجوزاء، عَن ابن عباس؛ قالا:

 - كانت امرأة تصلي خلف النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ، حسناء من أحسن الناس. فكان بعض القوم يستقدم في الصف الأول لئلا يراها. ويستأخر بعضهم حتى يكون في الصف المؤخر. فإذا ركع قال هكذا. ينظر من تحت إبطه. فأنزل اللَّه {ولقد علمنا المستقدمين منكم ولقد علمنا المستأخرين} في شأنها.

 

(Abdullah) bin Abbas (r.a.)'dan; şöyle demiştir :

 

İnsanların en güzellerinden olan güzel bir kadın. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kılardı. Bazı kimseler, o kadını görmesinler diye ön saffa geçerlerdi. Bir takım kimseler de en son saffta olsun diye geri kalırlardı ve rüku'a vardığı zaman koltuğu altından (kadına) şöyle bakarlardı. Bunun üzerine Allah Teala o kadınla ilgili durum hakkında:

 

«Andolsun ki sizden öne geçenleri biliriz. Andolsun ki geri kalanları da biliriz.»  (Hicr: 24) ayetini indirdi."

 

 

Diğer tahric: Tirmizi ve Nesai

 

AÇIKLAMA: Bu babtaki hadisler, namazda bulunması gerekli huşuu giderici hareketlerin ve bilhassa gözlerin semaya dikilmesinin veya koltuk altından gerilere yahut sağa sola bakmanın yasaklığına delalet ederler.

 

Hadisler, namaz içinde gözleri semaya dikmenin, gözlerin kör olmasına sebep olacağına delalet eder. Bu tehdidin hikmeti, böyle hareket etmenin namazdaki huşu'ya aykırı düşmesidir. Hikmeti hakkında şöyle de denilebilir: Melekler namaza duranlara nur indirirler. Semaya bakan gözler, indirilen nurIara ilişince dayanamıyarak kör olur. Körlük ile manevi körlük kasdedilmiş de olabilir.

 

İkinci ve üçüncü hedis, semaya bakmaktan vazgeçmek veya gözlerin kör olmasından birisinin behemehal vuku bulacağını haber verir.

 

Hadislerdeki sert tehdidten namaz içinde göğe bakmanın haramlığı hükmü çıkarılabilir. Çünkü gözlerin kör olması cezası, ancak haram bir şeyi işlemekten olabilir. İbn-i Hazm, bu hadislere dayanarak semaya bakmanın namazı bozduğunu söylemiştir.

 

Dört mezhep alimleri: Namaz içinde semaya bakmak mekruhtur, demişlerdir. Her halde onlara göre kör olmak tehdidi. onun haramlığını gerektirmez.

 

Namaz içinde gözleri semaya dikmek, bu hadislerle yasaklandığı için namaz içinde dua edilirken, ister kıraat veya ister başka zikirlerle meşgul olunurken, bu hüküm vardır.

 

Nevevi, bu yasaklama hakkında icma' bulunduğunu söylemiştir.

 

Kadi iyaz: Namaz dışında dua edilirken gözleri semaya dikmenin mekruhluğu husüsunda alimler ihtilaf etmişlerdir. Bir cemaat mekruhtur demiş ise de alimlerin çoğu bunu caiz görerek demişler ki: Ka'be namaz için kıble olduğu gibi gök de dua için kıbledir. Bu nedenle dua edilirken elleri semaya kaldırmak mekruh olmadığı gibi, gözleri semaya dikmek de mekruh değildir, diye bilgi vermiştir.

 

Son hadiste iniş sebebi bildirilen ayetin yorumu ve iniş sebebi hakkında başka rivayetler de mevcuttur.