SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1049 >>

DEVAM: 69- BİR TEK ELBiSE İÇİNDE NAMAZ KILMAK BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن هِشَامُ بْنُ عروة، عَن أبيه، عَن عمر بْن أبي سلمة؛ قَالَ:

 - رأيت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يصلي في ثوب واحد، متوشحاً به، واضعاً طرفيه على عاتقيه.

 

Ömer bin Ebi Seleme (r.a.)'den; şöyle demiştir:

 

Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i (bir defa) iki ucunu çapraz olarak omuzları üzerine koyduğu bir tek elbise içinde namaz kılarken gördüm.

 

 

Bu Hadisi: Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai ve Ahmed de benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Bu iki hadiste 'Teveşşüh. kökünden alınan 'Müteveşşih' kelimesi kullanılmıştır. Müslim'in rivayetinde 'MüştemiI, Ebu Davud'un rivayetinde 'Mültehif, kelimeleri kullanılmıştır, Hepsinin kökleri olan Teveşşüh. İştimal ve İItihaf aynı manada kullanılmıştır. İlk hadisin izahında belirtildiği gibi bu kelimelerle kasdedilen mana, omuzlara alınan ridanın sağ omuz üzerindeki uç sol koltuğun altından ve sol omuz üzerindeki uç da sağ koltuğun altından geçirilerek arkada veya göğüs üzerinde uçları birbirine bağlamaktır, Ridayı böylece boyuna dolamanın hikmeti vücudun üst kısmının örtülmesi rüku'a gidildiğinde göbekten aşağı avret mahallinin, sahibi tarafından görülmemesini ve rüku'ya veya secdeye gidildiği zaman ridanın yere düşmemesini sağlamaktır.

 

Bu iki hadis de uçları omuzlar üzerine çapraz olarak konan, boyuna dolanan tek bir elbise içinde namaz kılınanın caizliğine delalet ederler.

 

Elbise bol ve geniş olduğu takdirde rida olarak giyilip namaza durulur. Şayet elbise dar ise izar olarak giyilmelidir. Yani bele bağlanıp mümkünse uçları çapraz olarak omuzlar üzerine alınır ve ense tarafında bağlanır. Çünkü Buhari'nin Cabir (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadiste Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: ''Tek bir elbise içinde namaz kıldığın zaman eğer elbise geniş ise iltihaf et (ona bürün), dar ise beline bağla.''

 

Ahmed'in bir rivayetinde ise Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: ''Elbise geniş ise uçlarını omuzlara çapraz olarak at. Buna müsait değil ise böğürlerine bağla ve ridasız olarak namaz kıl..''