SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1073 >>

76- YOLCU, BİR ŞEHİRDE İKAMET ETTİĞİ ZAMAN KAÇ GÜN NAMAZINI KISALTIR? BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا حاتم بْن إسماعيل، عَن عَبْدُ الرحمن بْن حميد الزهري؛ قَالَ:

 - سألت السائب بْن يزيد، ماذا سمعت في سكنى مكة؟ قال: سمعت العلاء بْن الحضرمي يقول: قال النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ((ثلاثاً للمهاجر بعد الصدر)).

 

Abdurrahman bin Humeyd ez-Zühri (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ben es-Saib bin Yezid (r.a.)'a :

 

Mekke'de ikamet etmek hakkında ne (hüküm) işitmişsin? diye sordum. Dedi ki:  Ben el-Ala' bin el-Hadrami (r.a.)'den şöyle söylerken işittim: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki;

 

«Sadır tavafmdan sonra muhacir için (Mekke'de) üç (gece ikamet etmeye ruhsat vardır.)»

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim ve Nesai de Saib (r.a.)'in hadisini rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Sadır tavafı, hacıların memleketlerine dönüşlerinde yaptıkları Veda tavafıdır. Mina'dan Mekke'ye dönüşte bu tavaf yapılır, böylece hac ibadeti bitirilmiş olur. Mekke fethinden önce Resul-i Ekrem (s.a.v.), Mekke'den Medine'ye hicret etmiş olan muhacirler için veda tavafı yapıldıktan sonra yalnız üç gün Mekke'de ikamet edebileceklerini bildirmiştir. Umre için gidenler de umre bittikten sonra ancak üç gün Mekke'de kalabilirlerdi.

 

Nevevi, bu hadisi delil göstererek: Muhacirlerin Mekke'de üç günden fazla ikamet etmeleri haramdır, demiştir. Cumhurun ictihadının da bu merkezde olduğu Kadi iyaz tarafından nakledilmiştir. Mekke'nin fethinden sonra Muhacirlerin Mekke'de ikamet etmelerinin caiz olduğuna bir çok alim fetva vermiştir. Bu duruma göre muhacirlerin üç günden fazla Mekke'de ikamet etmelerine ait bu yasak, Mekke fethinden önce içindir. Çünkü fetihten önce Hicret vacib kılınmıştı. Mekle fethinden sonra ise Hicret durumu kalmamıştır.

 

Sindi şöyle der: Bu hadisten anlaşılıyor ki Muhacir üç geceden fazla Mekke'de kalacağı zaman Mekke'de ikamet etmiş sayılır. Yani yerleşmiş sayılır. Allah'ın emriyle Medine'ye hicret ettikten sonra muhacirin Mekke'de yerleşmesi izni yoktur. Bu nedenle yerleşmiş sayılmaması için dört gece Mekke'de kalmasına müsaade edilmemiştir. Şu halde dört gece bir yerde kalmaya niyetlenen kişi, mukim sayılır. Mukim ve seferi sayılmak için sınır dört gündür. Dört günden az olan süre sefer süresi. dört gün ve daha fazlası mukim sayılma süresidir. Bundan sonraki hadislerde belirtildiği gibi Nebi (s.a.v.)'in Mekke'de on veya onbeş gün ikamet etmesi meselesine gelince, başlangıçta bu kadar süre kalmak niyeti olmadığı ihtimali vardır. Veyahut bu süre, yalnız Mekke'de değil, Mekke ve çevresinde geçirilmiştir. Bunun için Nebi (s.a.v.) kasır namazını sürdürmüştür.