SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1097 >>

DEVAM: 83- CUMA GÜNÜ SÜSLENMEK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا سهل بْن أبي سهل، وحوثرة بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا يحيى بْن سعيد القطان، عَن ابن عجلان، عَن سعيد المقبري، عَن أبيه، عَن عَبْد اللّه بْن وديعة، عَن أبي ذر،

 - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال ((من اغتسل يوم الجمعة فأحسن طهوره، ولبس من أحسن ثيابه، ومس ما كتب اللَّه له من طيب أهله، ثم أتى الجمعة ولم يلغ ولم يفرق بين اثنين، غفر له بينه وبين الجمعة الأخرى)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح ورجاله ثقات.

 

Ebu Zerr (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallaltahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Kim Cum'a günü (usulüne uygun olarak) iyice gusleder, güzelce temizlenir, en güzel elbiselerinden bir takım giyer, ev halkına ait güzel kokudan Allah'ın yazdığı payı sürünür, sonra Cum'a namazına varır, usulünce hutbeyi dinler ve yan yana oturan iki kişinin arasını açmaz ( — eziyet etmez) ise o Cum'a ile diğer (geçmiş) Cum'a arasındaki (küçük) günahları bağışlanır.»

 

Not: İsnadının sahih ve ricalinin sika olduğu Zevaid'de belirtilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bu hadisin bir benzerini Buhari, Selman-ı Farisi (r.a.)'den merfu' olarak rivayet etmiştir.

 

Hadisin:... من اغتسل يوم الجمعة فأحسن طهوره’, cümlesi, boy abdestini güzelce almayı ifade eden bir önceki cümlenin tefsiri mahiyetinde olabildiği gibi bıyıklarla tırnakları kesmek, koltuk altı kıllarını yolmak, etek traşı olmak, başı ve bütün vücudu güzelce yıkamak, anlamında da kullanılmış olabilir.

 

Güzel koku sürünmekle ilgili olarak Müslim'in Ebu Said-i Hudri (r.a.)'den merfu' bir rivayetinde: ''ve bulabildiği hoş kokulu bir şey sürünmek ... '' diğer rivayetinde; ''Kadınlara mahsus kokudan da olsa sürünsün,'' buyurulmuştur. Rengi zahir olup, rayihası hafif kokuların kullanılması kadınlara mahsustur. Bu çeşit kokuları kullanmak erkekler için mekruh olduğu halde başkası bulunmadığı takdirde bu kokuyu Cuma namazı için kullanma izni verilmiştir. Şu halde müellifin rivayeti ruhsat mahiyetindedir. Yani başka koku bulunduğu takdirde kişi ev halkından kadınlara ait olan kokuyu sürünmemelidir. Sürünse kerahet işlemiş olur. Fakat başka koku bulamadığı zaman, bulabildiği kokuyu sürünsün.

 

Cuma namazına gidenin o Cuma ile bir' önceki Cuma arasında, işlemiş olduğu küçük günahların bağışlanması, bu hadiste aşağıdaki işlerin yapılmasına bağlanmış ve bu işlerin hepsinin müstahablığına delalet etmiştir:

 

1- Cuma namazına gitmeden önce şartlarına ve adabına riayet ederek güzelce gusletmek.

2- Vücudu güzelce temizlemek, giderilmesi gereken kılları gidermek, tırnakları kesrnek ve iyice yıkanmak.

3- En güzel elbiselerden bir takım giymek.

4- Mümkünse kadınlara mahsus olmayan güzel bir koku sürünrnek, değilse bunu sürünmek.

5- Hutbe okunurken susup hutbeyi dinlemek, başka şeylerle meşgul olmamak.

6- Yan yana oturan iki kişinin arasını açmamak yani hiç kimseye eziyet etmemek.