SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1110 >>

86- HUTBEYİ DİNLEMEK VE ONUN İÇİN SUSMAK HAKKINDA GELEN {HADİSLER} BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا شبابة بْن سوار، عَن ابن أبي ذئب، عَن الزهري، عَن سعيد بْن المسيب، عَن أبي هُرَيْرَة؛

 - أن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال ((إذا قلت لصاحبك: أنصت، يوم الجمعة، والإمام يخطب، فقد لغوت)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) çöylc buyurdu, demiştir:

 

«Cum'a günü imam hutbe okurken sen arkadaşına (sadece) 'sus' dediğin zaman (yine) lağv  (=: Abes ile iştigal) etmiş olursun.»

 

 

Tahric: Kütüb-i Sitte sahipIeri, Malik, Ahmed ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Lağv Faydasız sözdür. Bir kavle göre günah işlemektir. Diğer bir kavle göre doğru işten sapmaktır. Burada lağv'dan maksat, cuma'nın fazilet ve sevabını giderici harekettir.

 

Hadis, cuma hutbesi okunurken irşad dahil, her tür konuşmanın yasak olduğuna delalet eder. Bu husustaki Alimlerin görüşleri şöyledir:

 

1- Malik, Evzai, Ebu Yusuf, Muhammed, Ahmed ve bir çok alim, hutbe okunurken her tür konuşmanın haramlığına hükmetmişlerdir.

 

2- Şafii alimlerinin meşhur kaviine göre hutbe esnasında kcnuşmak haram değil mekruhtur. Bu ve benzeri hadisleri faziletin kemalini giderici olarak yorumlamışlardır. Yani konuşma, fazilet derecesini düşürür.

 

3- Ebu Hanife: İmam minbere çıktığı zamandan hutbeyi btirinceye kadar geçen sürece konuşmak haram ve susmak vacibtir, diyerek Nebi (s.a.v.)'in; ''İmam (minbere) çıktığı zaman artık hiç bir namaz ve hiçbir konuşma yoktur,. hadisini delil göstermiştir.

 

Kemal İbnü'l-Humam: Bu hadisin merfu' oluşu gariptir. Malum olanı, bu sözün Zühri'ye ait olduğudur. Malik, El-Muvatta'da bunu rivayet etmiştir. İbn-i Ebi Şeybe, kendi kitabında " Ali, İbn-i Abbas ve İbn-i Ömer (r.a.)'den yaptığı rivayete göre bu üç sahabi, imam'ın minbere çıkmasından sonra namaz kılmayı ve konuşmayı mekruh görmüşlerdir. Sahabinin sözü hüccet değildir. Onun aksine Nebi (s.a.v.)'in bir hadisi bulunmadıkça sahabinin sözünü taklid etmek bizce vacibtir, demiştir.

 

EI-Menhel yazarı bunu naklettikten sonra: Sahabi bu gibi sözleri, ictihada dayalı söylemez. Bu nedenle merfu' hükmündedir, demiştir.

 

İbn-i Abdi'l-Berr, Zühri'nin: 'İmam'ın minbere çıkması namaz kılmayı, hutbeye başlaması da konuşmayı keser: sözünü naklederken: Bu söz, susma ve namazı kesme emrinin bir ictihad mahiyetinde olmayıp hadise dayalı olduğunu gösterir. Çünkü Zühri kesin bildiği bir bilgiyi aktarmış olarak delil göstermiştir. Şahsi ictihadı olarak göstermemiştir. Ömer (r.a.) ve başkalannın zamanında yapılan bir uygulamayı yansıtır, der.

 

4- Ebu Yusuf ve Muhammed: İmam minbere çıktığı ve henüz hutbeye başlamadığı süre içinde; keza hutbeyi bitirdikten sonra ve henüz namaza başlamadığı süre içinde konuşmakta sakınca yoktur, demişlerdir. Alimlerin ekserisi tu görüştedirler.

 

Şafii: İmam minber üzerindeyken hutbeye başlamadıkça konuşmakta beis yoktur. İmam hutbeye başladığı zamandan hutbeyi bitirinceye kadar konuşmayı hoş görmem: Hutbe ile namaz arasındaki zamanda konuşmakta beis yoktur. Edebe en uygun olanı, hutbenin başlangıcından namazın bitimine kadar hiç konuşmamaktır. Hele imam hutbe okurken bir adamın konuşmasını hiç sevmem, demiştir.

 

El- Hafız: Hutbe esnasında her türlü konuşmayı yasaklıyanlar. bu hadisi delil göstermişlerdir. Hutbeyi işitenler hakkında cumhurun hükmü budur, demiştir .