SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1127 >>

DEVAM: 93- ÖZÜRSÜZ OLARAK CUMA NAMAZINI TERK EDEN HAKKINDAKİ BAB

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا معدي بْن سليمان. حَدَّثَنَا ابن عجلان، عَن أبيه، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((ألا هل عسى أحدكم أن يتخذ الصبة من الغنم على رأس ميل أو ميلين، فيتعذر عليه الكلأ، فيرتفع. ثم تجيء الجمعة فلا يجيء ولا يشهدها. وتجيء الجمعة فلا يشهدها. وتجيء الجمعة فلا يشهدها. حتى يطبع على قلبه)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف. فيه معدي بْن سليمان وهو ضعيف.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Herhangi birinizden hiç umulur mu ki: (Şehirden) bir iki mil uzakta, davar sürüsünü ittihaz etsin, orada ot temin imkansızlaşır da daha uzaklara gitsin, sonra Cuma namazı vakti olur da kendisi gelip kılmasın, (ikinci) Cuma olur da (yine) kılmasın, (üçüncü) Cuma olur da gelip kılmasın. (Hiç birinizden umulmayan bu hareket) nihayet (sahibinin) kalbinin mühürlenmesine sebep olur.»

 

Not: Ravi Ma'dl bin Süleyman zayıf olduğundan isnac.tın zayıflığı Zevıiid'de belirtilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid türünden olan bunu İbn-i Huzeyme de rivayet etmiştir. Hadis üst üste üç Cumayı özürsüz terketmenin kalbin mühürlenmesine sebep olduğuna şehirden iki MİL den daha uzakta bulunanlara Cuma namazına gitmenin farz olduğunu ve hayvancılıkla meşgul olmanın Cuma namazına gitmemek için bir mazeret sayılmıyacağına delalet eder.

 

Hadiste geçen Subbe: At veya koyun - keçi veya deve sürüsüdür. Bu sürüdeki davar toplamı 20 ila 30 veya on ile kırk arasında değişir. Bu kadarlık sürüye Seriyye de denilebilir.

 

Şehir dışındakilerin Cuma namazına gitmeleri ile ilgili alimlerin görüşlerini bundan önceki babta anlattım.