SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1129 >>

94- CUMA FARZINDAN ÖNCE (KILINACAK) NAMAZ HAKKINDA GELEN (HADİS) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى. حَدَّثَنَا يزيد بْن عَبْد اللّه. حَدَّثَنَا بقية، عَن مبشر بْن عبيد، عَن حجاج بْن أرطاة، عَن عطية العوفي، عَن ابن عباس؛ قَالَ:

 - كان النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يركع قبل الجمعة أربعاً. لا يفصل في شيء منهما.

 

فِي الزَوائِد: إسناده مسلسل بالضعفاء. عطية متفق على ضعفه. وحجاج مدلس. ومبشر بْن عبيد كذاب. وبقية، وهو ابن الوليد، مدلس.

 

(Abdullah) bin Abbas (r.a.)'dan, şöyle demiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Cum'a farzından önce dört rek'at namaz kılardı. Bu dört rekatın arasında selam vermezdi.

 

Not: Zevaid'de: ,Bu isnad, zayıf raviler zincirinden kuruludur. Çünkü ravilerden Atiyye'nin zayıflığı hususunda ittifak edilmiştir, Haccac, tedlisçidir, Mübeşşir bin Ubeyd, Kezzabtır, İbnü'l-Velid olan Bakiyye de tedlisçidir, denmiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadis, Cuma farzından önce dört rek'at sünnet kılmanın meşruluğuna delalet eder. Tirmizi de: İbn-i Mes'ud (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi Cuma farzından önce ve sonra dörder rek'at namaz kılardı. İbnü'l-Mübarek ve Sevri böyle hükmetmişlerdir, der.

 

Cuma farzından önce sünnetin kılınmasına hükmeden alimlerin delillerinden bir kısmı da 87. bab ta geçen (1112 - 1114) nolu ve Süleyk El-Gatafani (r.a.) ile ilgili hadislerdir.

Buhari ve Müslim'in Abdullah bin Muğaffel (r.a.)'den merfu' olarak rivayet ettikleri:

''Her ezan ile ikamet arasında bir namaz vardır." hadisidir.

 

Cumadan evvel sünnet vardır, diyen alimlerin delilleri yanında şu beyanları da vardır:

Cuma namazı öğle namazından bedeldir. Öğle namazı için mevcut sünnet, Cuma namazı için de aynen mevcuttur.

 

" EI-MEnhel yazarı Cuma farzından önce sünnet vardır diyenlerin deIitlerini ve yoktur diyenlerin bu delillere itirazlarını uzunca izah etmiştir. Özetle:

 

Malik, meşhur kavline göre Ahmed ve Şafii'nin bazı arkadaşları: Cuma farzından önce, sünnet yoktur, demişlerdir. Bu husüstaki dört mezhebin hükmü şudur:

 

1- Hanefi mezhebine göre dört rek'at sünnet bir selamla kılınır.

2- Şafii mezhebine göre iki rek'at müekked ve iki rak'at gayr-i müekked olmak üzere dört rek'at sünnet kılınır. İki rek'atte bir selam vermek daha faziletlidir.

 

3- Hanbeli mezhebine göre asgari iki ve azami altı rek'at sünnet kılınır. Ama bu namaz, Cumaya bağlı ratib türünden değildir.

 

4- Maliki mezhebine göre Cuma farzından önce sünnet yoktur.