SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1163 >>

DEVAM: 110- AKŞAM FARZINDAN ÖNCEKİ İKİ REK'AT HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن جعفر. حَدَّثَنَا شعبة؛ قَالَ: سمعت علي بْن زيد ابن جدعان؛ قَالَ:  - سمعت أَنَس بْن مَالِك يقول: أن كان المؤذن ليؤذن على عهد رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ فيرى أنها الإقامة، من كثرة من يقوم فيصلي الركعتين قبل المغرب.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den. şöyle demiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatta iken (akşam farzı için) müezzin gerçekten ezan okurdu. (Ama) kalkıp akşam farzından önceki iki rek'at (nafileyi) kılanların çokluğu nedeni ile okunanın ikamet olduğu sanılırdı.

 

 

AÇIKLAMA: Tercemede işaret ettiğim gibi -iki ezan,.dan maksat, ezan ve kamettir. Kamete de ezan denmiştir. Çünkü ezan vaktin girdiğini ilam olduğu gibi kamet de namaza başlamanın ilamıdır,

 

Hadisin zahirine göre manalandırmak doğru değildir. Zira her iki ezan arasında farz. namaz vardır. Halbuki hadisin sonundaki:  ''Dileyen için; kaydı bu namazın vacip olmadığına delalet eder. Şu halde hadisteki namazdan maksat nafile namazdır.

 

Hadis, emir mahiyetindedir, Yani her ezan ile kamet arasında bir nafile namaz kılınız.

Hadisin: "İki ezan'' ifadesini zahirine göre bırakmak mümkündür. Bu takdirde şöyle yorum yapmak gerekir: Her iki ezan arasında (Farzdan başka) bir nafile namaz kılınız.

 

Hadis, umumiliği ile her farzdan önce bir nafile namazın kılınmasının müstahablığına delalet eder. Bu genel hükmün içine akşam namazından önceki nafile de girer. Bundaki hikmet'de ezan sesini işiten ve hazır olmayan kimselerin cemaata yetişmesine bir nafile ile fırsat vermektir. Ezan'dan hemen sonra kamet edilirse orada bulunmayanların cemaata yetişmesi güçleşir. Bu hikmetin yanında başka hikmet ve faydaların mevcudiyeti malumdur.

 

Enes (r.a.)'in hadisi Buhari, Müslim ve Nesai'nin kübrasında başka lafızlarla rivayet edilmiştir. Müslim'in rivayeti mealen şöyledir: "Enes (r.a.) demiştir ki: Biz Medine'de idik. Müezzin akşam ezanını okuduğu zaman sahabiler acele direklere doğru durup iki rek'at (nafile) kılarlardı. Öyle ki, namaza duranların çokluğu nedeni ile yabancı adam mescide girdiğinde farzın kılınmış olduğunu sanırdı,"

 

Hadis; akşam farzından önce iki rek'at nafile kılmanın müstahablığına delalet eder.

 

BU HUSUSTAKİ ALİMLERİN GÖRÜŞLERİ :

 

EI-Menhel yazarı şöyle der: "Sahabilerden, Tabiilerden ve fıkıhçılardan bir cemaat bu namazın müstahablığına hükmetmişlerdir. Abdurrahman bin Avf, Ubeyy bin Ka'b, Enes, Cabir, Abdurrahman bin Ebi Leyla, Hasen-ı Basri, Ahmed ve İshak (r.a.), böyle diyenlerdendirler. Müstahablığına dair Malik'in de bir kavli vardır.

 

Başka bir cemaat bunun müstahab olmadığına hükmetmişlerdir.

 

Maliki ve Hanefi mezhebIerinin meşhur kavli budur. Şafiiler'in bir kavli de böyledir. Hulefa-i Raşidin'den de bu kavil nakledilmiştir.

 

Nahai: Ne Ebu Bekir, ne Ömer, ne Osman (r.anhum) kılmıştır. Ali, İbn-i Mes'ud, Ammar, Huzeyfe ve Ebu Mes'ud (r.anlıum) gibi seçkin sahabiler Kufe'de idiler. Bunların hepsini gören bir zat bana haber verdi ki bunların hiç birisinin akşam farzından önceki sünneti kıldığını görmemiştir."

 

EI-Menhel yazarı iki grubun delillerini ayrıntılı olarak beyan ettikten sonra şöyle der:

 

Bu ma'lumatı edindikten sonra, bilmiş oldum ki hak, bu namazın müstahablığına hükmedenlerin elindedir. Çünkü bu namaz Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in emri, fiili ve takriri ile sabittir. Nitekim İbn-i Hibban'ın, İbn-i Muğaffel (r.a.)'dan rivayet ettiğine göre Nebi (s.a.v.) akşam farzından önce iki rek'at (namaz) kılmıştır.

 

El-Hafız, Fethul Bari'de: Delillerin toplamı, sabah sünnetinde olduğu gibi bu namazın da hafif kılınmasının müstahablığına delalet eder, demiştir."