SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1173 >>

DEVAM: 115- VİTİR NAMAZINDA (FATİHA'DAN SONRA) OKUNAN SURELER HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح، وأبو يوسف الرقي، مُحَمَّد بْن أحمد الصيدلاني. قالا: حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن سلمة، عَن خصيف، عَن عَبْدُ العزيز بْن جريج؛ قَالَ:

 - سألنا عائشة، بأي شيء كان يوتر رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ؟ قالت: كان يقرأ في الركعة الأولى بسبح اسم ربك الأعلى. وفي الثانية قل يا أيها الكافرون. وفي الثالثة قل هو اللَّه أحد والمعوذتين.

 

Abdülaziz bin Güreye (r.a.)'den; şöyle demiştir :

 

Biz Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in vitir namazında (Fatiha'dan sonra) ne okuduğunu Aişe (r.anha)'ya sorduk. Dedi ki:

 

O Fatiha'dan sonra ilk rekatte: سبح اسم ربك الأعلى. A’la, ikinci rek'atte; قل يا أيها الكافرون. Kafirun ve üçüncü rek'atte; قل هو اللَّه أحد والمعوذتين İhlas ve Muavvizeteyn surelerini okurdu, diye cevap verdi.

 

 

AÇIKLAMA: Bu babta rivayet edilen Ubeyy (r.a.)'in hadisini Ebu Davud, Nesai, Ahmed ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

 

Abdülaziz (r.a.)'in hadisini Tirmizi, Ebu Davud, İbn-i Hibban, Beyhaki, Darekutni ve Hakim rivayet etmişlerdir.

 

Bütün hadisler; Nebi (s.a.v.)'in, vitir namazında Fatiha'dan sonra ilk rek'atte A'la, ikinci rek'atte Kafirun ve üçüncü rek'atte İhlas surelerini okuduğunu beyan ediyorlar. Bunlardan Aişe (r.anha)'nın hadisi, Nebi (s.a.v.)'in, vitrin son suresinde İhlas suresiyle beraber onu takip eden Felak ve Nas surelerini de okuduğuna delalet eder.

 

Bu hadisler, vitrin üç rek'atinde sözkonusu surelerin okunmasının müstahablığına delalet ederler. Malikiler ve Şafiiler, Aişe (r.anha)'nın hadisiyle hükmetmişlerdir. Hanefiler ve Hanbeliler, diğer hadislerle amel etmişlerdir. Yani vitrin son rek'atinde Felak ve Nas surelerinin okunmamasına hükmetmişlerdir.

 

Nebi (s.a.v.)'in ekseriyetle bu sureleri okuduğu, bazen de başka sureleri okuduğu rivayet edilmiştir.

 

EI-Menhel yazarı, gerek Nebi (s.a.v.)'in ve gerekse bazı sahabilerin, vitir namazınd.a başka sureler okuduklarına dair rivayetleri zikretmiştir.