SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1181 >>

119- DuA EDERKEN ELLERİNİ KALDIRAN VE (SONUNDA) ELLERİNİ YÜZÜNE SÜRENİN BABl

 

حَدَّثَنَا أبو كريب، ومُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. قالا: حَدَّثَنَا عائذ بْن حبيب، عَن صالح بْن حسان الأنصاري، عَن مُحَمَّد بْن كعب القرظي، عَن ابن عباس؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((إذا دعوت فادع اللَّه بباطن كفيك. ولا تدع بظهورهما. فإذا فرغت فامسح بهما وجهك)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف لاتفاقهم على ضعف صالح بْن حسان.

 

(Abdullah) bin Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Sen dua ettiğin zaman avuçlarının içini havaya kaldırmak) ile dua et. Avuçlarının dışları (nı havaya kaldırmak) ile dua etme. Duaya son verdiğin zaman avuçlarının içlerini, yüzüne sür.»

 

Not; Ravi Salih bin Hassan'ın zayıflığı dolayısıyla isnadının zayıflığı Zevaid'de belirtilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Zevaid yazarı bunu zevaid türünden saymış ise de bu türden değildir. Çünkü Ebu Davud bunu 'Dua' babında rivayet etmiştir. Lafızları farklı olmakla bernber manaları aynıdır. Ebu Davud'un rivciyeti şöyledir:

 

''Duvarları (süslemek üzere kumaşlar, halılar ve benzerleri ile) örtmeyiniz. (Din) kardeşinin kitabına izin almadan bakan kimse cehennem ateşine bakmış (buna müstahak olmuş) olur. Avuçlarınızın içleri (ni havaya kaldırmak) ile Allah'a dua ediniz. Avuçlarınızın dışları ile Allah'a dua etmeyiniz. Duanıza son verdiğiniz zaman avuçlarınızın içlerini yüzlerinize sürünüz."

 

Hadis, dua edilirken avuçların içlerini semaya doğru açmanın, elleri havaya kaldırmanın meşruluğuna ve dua ederken avuçların içi yere dönük olacak şekilde elleri havaya kaldırmanın yasaklığına delalet eder. Bunun hikmeti, avuç açmanın Allah'a muhtaçlığın, tavazuun ve dilemenin bir ifadesi oluşudur. Ellerin tersini havaya kaldırmak ise, dilenen şeye rağbet etmemek ve buna önem vermemek anlamını ifade eder.

 

Hadisin zahirine gö,o, hayırlı bir şeyin istenmesi veya bir şerrin defedilmesi için dua edilirken avuçların içini havaya doğru açmak meşrudur. Tıybi böyle demiştir.

 

İbn-i Hacer ise hadisteki emri, bir hayırlı şeyin verilmesi yolunda yapılacak duaya hamlederek şöyle demiştir: Çünkü bir şeyi kazanmak için istekte bulunan kimseye uygun o olanı, baş vurduğu zat'a doğru elini açması ve gönül alçaklığı ile ellerini uzatıp bol ihsanla doldurulmasına çalışmasıdır. Kişi bir şerrin def'i için dua edeceği zaman ellerinin tersini semaya dogru kaldırması ve avuçlarının içini yere çevirmesi sünnettir. Nebi (s.a.v.) böyle yapmıştır.

 

Bunun hikmeti bir şeyin verilmesi dilenirken bunun alınmasının umulduğunu avuç açmakla belirtmektir. Bir şerrin defi için elin ters çevirilmesi, o şerrin kovulmakta olduğunun ilamı olduğunu ifade eder.

 

Dua bitince ellerin yüze sürülmesinin hikmeti de şudur: Dua edilirken, rahmet-i ilahi ellerin üzerine iner. Bu rahmet en şerefli uzuv olan yüz'e de ulaşsın diye eller, yüze sürülür.

 

 

HADİSLERİN ARASINI BULMAK :

 

Bu hadis, dua edilirken Qvuçların içi göğe bakacak tarzda elleri havaya kaldırmanın meşruluğuna delalet eder.

 

Bundan önceki babta ,goeçen Enes (r.a.)'in hadisinin zahirine göre yağmur duası hariç Nebi (s.a.v.) dua ederken ellerini havaya kaldırmazdl.

 

Dua ederken Nebi (s.a.v.)'in ellerini havaya kaldırdığı bir çok hadisle sabittir. Bu hadislerle Enes (r.a.)'in hadisi arasında görülen zahiri çelişkinin bertaraf edilmesi yolunda el-Menhel yazarı şu yorumu yapmıştır:

 

Enes (r.a.)'ın gayesi Nebi (s.a.v.)'in yağmur duasında ellerini havaya çok kaldırdığını, diğer dualarda bu kadar kaldırmadığını ve normal bir şekilde kaldırdığını ifade etmektir.

 

Veyahut Enes (r.a.)'ın gayesi yağmur duasındaki ellerin kaldırılışı diğer zamanlardaki kaldırılışından tamamen farklıdır. Yani yağm ur duasında ellerin tersi semaya doğru ve avuçların içi yere doğru tutulurdu. Bu tür kaldırış yağmur duasından başka dualarda olmazdı. Çünkü diğer dualarda avuçların içi semaya doğru tutulurdu.

 

Hadislerin arasını bulmanın mümküm olmadığı düşünülse bile Nebi (s.a.v.)'in dua ederken ellerini kaldırdığına dair hadisler, kaldırmadığına dair hadislere tercih edilir. Çünkü müsbit (bir olayın olduğunu beyan eden) hadisler, nafi (o olayın olmadığını açıklayan) hadislere tercih edilir.

 

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Dua ederken elleri havaya kaldırmak meşrudur

2- Avuçların içini semaya doğru tutmak meşrudur. Avuç içini yere doğru çevirmek yasaktır.

3- Duanın bitiminde elleri yüz'e sürmek meşrudur.

 

 

KUNUT'TA EL KALDIRIP KALDIRMAMAK HUSUSUNDAKİ ALİMLERİN GÖRÜŞLERİ

 

Ahmed, Reyehli ve İshak: Kunut'ta ellerin kaldırılması sünnettir, demişlerdir Nevevi'nin dediğine göre Şafiiler'in sahih kavli de budur.

 

Malik ve Evzai'nin dahil olduğu bir ilim cemaatine göre Kunut'ta el kaldırmak yoktur