SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1194 >>

DEVAM: 124- YOLCULUKTA VİTİR KILMAK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا إسماعيل بْن موسى. حَدَّثَنَا شريك، عَن جابر، عَن عامر، عَن ابن عباس وابن عمر؛ قالا:

 - سن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ صلاة السفر ركعتين. وهما تمام غير قصر. والوتر في السفر سنة.

 

(Abdullah) bin Abbas ve (Abdullah) bin Ömer (r.anhuma)'dan: şöyle demiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), (dört rek'atlı farzları) yolculuk halinde iki rek'at olarak meşru kılmıştır. İki rek'at, tamdır, kısaltılmış değildir. Yolculukta vitir namazını kılmak sünnettir.

 

 

AÇIKLAMA: Dört rek'atli farzların yolculukta iki rek'at olarak meşru kılındığına ve bunun kısaltılmış olmayıp tam olduğuna dair sahih hadisler Kütüb-i Sitte'de vardır. Bir kısmı 73. babta 1063 - 1068 numaralarla geçmiştir.

 

Sindi: Hadisteki 'Sünnet' kelimesi ile ıstılahi mana kasdedilmemiş, meşru manası kasdedilmiştir. Sünnet, meşru manasına yorumIanınca, vacip ve sünneti kapsar. Hadisin bu babta zikredilmesi de bu yorumu te'yid eder. Sünnet, böyle yorumlanınca,yitir namazının vacip olmadığı manası bu hadisten çıkarılamaz, demiştir.

 

Daha önce belirttiğim gibi vitir namazı Ebu Hanife'ye göre vacip, diğer üç imama göre sünnettir. Hadis diğer imamların görüşü için de delil gösterilebilir. Şöyle ki, yolculukta dört rek'atli farzlar iki rek'at olarak kılınır. Farzlara bağlı sünnetler yolculukta kılınmayabilir. Nebi (s.a.v.)'in kılmadığı sabittir. Acaba yolculukta vitir namazı kılınır mı, bırakılır mı? Hadis, vitir namazını, farzlara bağlı sünnetlerden ayırmış ve ikamet halinde sünnet olan vitir, yolculuk halinde de sünnettir, kılınmalıdır, hükmünü ifade eder, denilebilir.